©  Walter Saenen

Buren starten crowdfunding voor getroffen gezinnen zware dakbrand: “De hulp komt uit alle lagen van de bevolking”

Boechout -

De woning waar je jarenlang aan gewerkt en in gewoond hebt in vlammen zien opgaan, het is een hel die voor Nathalie (35) en haar gezin afgelopen dinsdag werkelijkheid is geworden. Drie rijhuizen, waaronder een kinderdagverblijf, werden onbewoonbaar verklaard na de zware dakbrand in de Alexander Franckstraat in Boechout. Ondanks de zware ravage blijven de getroffen bewoners niet in de kou achter. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen ons willen helpen”, zegt de jonge moeder.

Nette Loots

Tien jaar geleden zijn Nathalie (35) en haar partner verliefd geworden op de woning, vier jaar lang hebben ze er als echte doe-het-zelvers in verbouwd en zes jaar lang was het hun nest, intussen aangevuld met twee dochtertjes van 7 en 2 jaar. Nu blijft er echter één grote ravage over: het dak is zo goed als volledig weggebrand, de meubels zijn beschadigd door water en de rookgeur is overal prominent aanwezig.

© ATV

Tussen het opruimen door vertelt Nathalie haar verhaal. “De brand is iets voor 16 uur ontstaan. Mijn ouders waren onze dochtertjes van school gaan halen en bij ons thuis aangekomen. Ikzelf was nog op mijn werk. Mijn vader vertelde dat plots de buurman in paniek aanbelde. “Brand, brand”, riep hij. Gelukkig kon iedereen op tijd de woonst verlaten, al hebben de kinderen de vlammen wel gezien.”

De brandweer kwam massaal ter plaatse maar kon niet voorkomen dat drie daken helemaal uitbrandden. “Toen ik de ravage met mijn eigen ogen zag, ben ik volledig ingestort. Gelukkig konden we worden opgevangen bij mijn schoonouders, waar we nu op luchtmatrassen slapen.”

Verzekeringen

Intussen zijn alle verzekeringsexperten de schade komen opmeten. Het is nu in spanning afwachten hoeveel zal worden uitbetaald, en vooral wanneer. “Het is vreemd om terug afhankelijk te zijn van je schoonouders en niet meer je eigen plekje te hebben. Een expert is intussen langs geweest om te schatten hoeveel de huurprijs van onze woning zou geweest zijn. Met dat bedrag kunnen we dan op zoek gaan om tijdelijk iets te huren terwijl we onze woning opnieuw opbouwen. We weten nog niet wanneer, maar we willen daar sowieso terug wonen”, zegt Nathalie strijdvaardig.

 ©  Walter Saenen

Naast al het geregel met de verzekeringen probeert de jonge moeder zich sterk te houden voor haar kinderen. “Ons oudste dochtertje van 7 jaar is erg aangeslagen door wat er gebeurd is en begint geregeld uit het niets te wenen omdat ze haar thuis mist. Dan breekt je hart maar we zetten door.”

Crowdfunding

Om de kinderen hun gedachten te verzetten zijn de grootouders met een inzamelactie van speelgoed en knuffels begonnen. Hun oproep werd massaal op sociale media gedeeld. “De hulp komt uit alle lagen van de bevolking, van mensen die het zelf al niet breed hebben tot steenrijk”, zegt grootvader Patrick. Hij is al een hele dag bezig met speelgoed verzamelen in alle uithoeken van Vlaanderen.

Ook de buren zijn vastberaden om hun steentje bij te dragen. Buiten het gezin van Nathalie zitten door de brand nog twee andere gezinnen met jonge kinderen zonder woonst. Daarom hebben ze besloten een crowdfunding op te starten. In amper 20 uur hebben ze al 2.000 euro bij elkaar verzameld. “Een immens bedrag”, zegt Nathalie. “Het is ongelofelijk mooi als je ziet hoeveel mensen willen helpen.”

Wie ook wil helpen, kan dat door een bijdrage te doneren via deze website.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio