De oude liftmotor wordt op 18 oktober uit de lift aan rechteroever gehesen voor renovatie. ©  Dirk Kerstens

Oorspronkelijke liftmotor wordt uit Voetgangerstunnel aan rechteroever gehaald voor grondige renovatie

Antwerpen -

De lift van de Sint-Annatunnel op rechteroever is al sinds juli gesloten voor onderhoud, enkel de roltrappen zijn in gebruik. Op dinsdag 18 oktober staat een opmerkelijke operatie op de planning: de oorspronkelijke liftmotor verlaat het dienstgebouw op de Sint-Jansvliet voor nazicht en controle.

joro

Op dinsdag 18 oktober rond 7u gaan de poorten aan de voorgevel van het dienstgebouw op de Sint-Jansvliet open en takelt de aannemer het anker, de rem en de behuizing van de oude liftmotor met een kraanwagen naar buiten. Geïnteresseerden kunnen tijdens de hijswerken de voorgevel gedemonteerd zien en een glimp opvangen van de machinekamer.

De onderdelen worden naar een atelier in Duitsland gebracht, waar ze volledig worden gereviseerd: de motor wordt onder andere industrieel gereinigd, grondig ontvet, en elektrisch nagemeten. Ook de rem wordt onder handen genomen. Gespecialiseerde firma’s en techniekers kijken elk onderdeel van de remsturing en het remmechanisme na en herstellen het. Als alles volgens planning verloopt plaatst de aannemer de opgefriste liftmotor op 7 november terug op zijn oorspronkelijke plaats.

Zowel op 18 oktober als op 7 november zal de Sint-Jansvliet een volledige dag ingenomen zijn als werfzone. Tunnelgebruikers moeten op beide dagen de in- en uitgang aan de achterzijde van het gebouw gebruiken, de kant van de Schelde.

Schilderwerken

Net als de lift op linkeroever, krijgt ook de lift op rechteroever weer de oorspronkelijke kleuren en patronen van bij de opening bijna negentig jaar geleden. Ter voorbereiding van de schilderwerken worden eerst de oude verflagen verwijderd door middel van een ijsstraaltechniek. Die werken vinden plaats van 10 tot en met 21 oktober en kunnen gepaard gaan met geluidshinder, vooral bij de ijsstraalwerken van de deur beneden in de tunnel op 20 oktober.

De lift op rechteroever zal tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar weer in gebruik zijn. (joro)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio