Gerant Broos Remaut en zaakvoerder van Bar Brul Bertrand Lekeux. © Joris Herregods

Bar Brul viert dit weekend vijfjarig bestaan: “Maar het is wel met een bang hartje”

Borgerhout -

Precies vijf jaar geleden opende Bar Brul tegenover het Te Boelaarpark de deuren. Het leek het startschot van een nieuw horeca-elan voor de wijk. Dit weekend viert het buurtcafé zijn vijfde verjaardag. Maar dat feest heeft nu al een wrange bijsmaak. “Want hoewel dit al meer dan honderd jaar een horecapand is, storen onze bezigheden nu blijkbaar een handvol buren.” Een dispuut dat maar niet opgelost raakt. “En dat vreet energie”, zegt zaakvoerder Bertrand Lekeux.

Elien Van Wynsberghe

Nadat het populaire biljartcafé Wilson in september 2016 een streep onder zijn bestaan trok, droomde de Boelaarbuurt luidop van een nieuw buurtcafé. Die wens ging een klein jaar later in vervulling. Bar Brul werd boven de doopvont gehouden. ‘Een buurtcafé voor ‘jong en oud, hippie en hipster’, luidde de slogan. “We werden ontzettend warm onthaald door de buurt”, vertelt zaakvoerder Bertrand Lekeux. “Bewoners vonden onze komst destijds een verademing en zeiden dat we een evolutie in gang hadden gezet.”

Maar het tij kan snel keren en niet elke noot klinkt vandaag nog even vrolijk. “Tijdens corona zijn enkele buren blijkbaar gewoon geraakt aan de stilte. Sinds we weer open mochten, krijgen we van die mensen aanhoudend klachten”, zegt Lekeux. “Voor corona was dat niet één keer gebeurd. Maar zeker sinds deze zomer krijgen we meermaals per week de politie over de vloer. Niet een keer werd er een PV opgesteld. Toch blijven ze volhouden. Vanaf het moment dat er een paar mensen op ons terras zitten, maken die buren ons erop attent dat we ‘ons cliënteel in toom moeten houden’.”

Het valt Lekeux zwaar. “We hebben geprobeerd om via burenbemiddeling tot een oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Het enige dat we nog kunnen doen is naar de vrederechter stappen en die als onpartijdige instantie een beslissing laten nemen. En dan kan het inderdaad zijn dat we een sluitingsuur voor ons terras krijgen opgelegd. Het zij zo. Maar na de coronacrisis en middenin de huidige energiecrisis is dat niet iets wat ik uit mezelf ga voorstellen.”

Feest met Radio Minerva

Lekeux vindt het jammer dat die klachtenwolk ook tijdens dit feestweekend boven het hoofd van Bar Brul blijft hangen. “We zijn nu bij alle nabije buren gaan bussen om hen op de hoogte te brengen van wat er zich afspeelt. We willen de buurt graag bewust maken van het feit dat niet iedereen blij is met Bar Brul. En we geven hen ook de kans om contact op te nemen, mochten zij problemen ervaren. Want we willen de buurt te vriend houden. Dit is geen verhaal van wij tegen zij.”

Maar er komt dus wel degelijk een feestweekend. “Al is het met een bang hartje.” Op vrijdag wordt de barbecue buitengezet en zorgt een muziekstudio op wieltjes voor live tracks die aansluiten bij de sfeer van iedere tafel. “Zaterdag staat er een nieuwe ‘sjansen en dansen’ op het programma, onze populaire feestavond die we één keer per maand organiseren. Vaker dan dat geven we hier geen feestjes.”

Zondagnamiddag maakt Radio Minerva’s geliefde dj Danny Van Tichelen zijn opwachting. “Onze buren van het nabijgelegen woonzorgcentrum zijn alvast op de hoogte”, aldus Lekeux. “En zo is er een weekend lang voor ieder wat wils: precies zoals het hoort voor een buurtcafé.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio