© ATV

45 jaar Deurnse IJsberen: “Nog nooit zo veel leden gehad als nu”

Deurne -

De Deurnse IJsberen bestaan 45 jaar en dat vieren ze zaterdag met een avond vol optredens in cc De Klap. Wat in 1977 begon als een vereniging met een tweehonderdtal leden, zijn dat er nu meer dan 1.200. “Tijdens de coronacrisis is ons ledenaantal geëxplodeerd”, zegt voorzitter Cor Janssens.

Jan Stassijns

Voor de oorsprong van de Deurnse IJsberen moeten we teruggaan naar 1922, toen in Antwerpen de eerste ijsberen opdoken. Een ijsbeer zwemt een tot meerdere keren per week in openlucht, van oktober tot ongeveer maart, het ijsbeerseizoen. Destijds gebeurde dat in een zwemdok op het Antwerpse Zuid.

Tot in de jaren 60, bij de bouw van de Kennedytunnel, het zwemdok werd afgebroken en de Antwerpse ijsberenvereniging uitweek naar het Boekenbergpark in Deurne. “In 1977 is die club gesplitst”, weet Cor Janssens, voorzitter van de Deurnse IJsberen. “De comptitiezwemmers zijn naar Boom getrokken. De recreanten zijn in Deurne gebleven en dat was het begin van onze vereniging, dit jaar 45 jaar geleden.”

Cor Janssens, voorzitter van de Deurnse IJsberen ©  rr

1.200 leden

De Deurnse IJsberen waren toen met een tweehonderdtal. Sinds de bouw van de nieuwe zwemvijver in het Boekenbergpark, in 2007, is de vereniging alleen maar gegroeid. “Tot een paar jaar geleden waren we met zo’n zevenhonderd”, vertelt Janssens. “Maar tijdens de coronaperiode is dat aantal geëxplodeerd. Buiten zwemmen was één van de enige zaken die nog toegelaten waren. Omdat we onze kleedkamers toen ook niet meer mochten gebruiken, hebben we tenten gezet. Die staan er nu nog altijd. We zijn vandaag namelijk met meer dan 1.200 leden, waardoor die extra kleedruimtes echt nodig zijn.”

Een sfeerbeeld van de nieuwjaarsduik in 2020 .©  Patrick De Roo

Feestavond

En er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van ijsberen. “Er zijn nog zo’n 250 mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden”, zegt Cor. “Elke winter zijn er wel mensen die hun lidmaatschap niet verlengen en die plekjes worden snel terug opgevuld. Toch stoppen er de laatste tijd minder mensen dan vroeger.”

Om het 45-jarig bestaan in de verf te zetten, wordt zaterdag een feestelijke avond georganiseerd in cc De Klap in Deurne. Op het programma: de Lou Roman Band, Jokke Schreurs, Warre Borgmans, Jo Vermeulen én … een verrassingsoptreden. Er loopt ook een tentoonstelling met mozaïeken, schilderijen, tekeningen en foto’s van de creatieve leden van de club.

Tickets (15 euro) zijn zowel online als aan de kassa verkrijgbaar.

www.deurnese-ijsberen.be/

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet zich al verleiden tot een frisse duik in Deurne. ©  BELGAONTHESPOT

De zwemvijver van Boekenbergpark. ©  Wim Hendrix

De bouw van de vijver in het Boekenbergpark in 1934. De huidige zwemvijver is pas later, in 2007, aangelegd. ©  rr

De bouw van de huidige zwemvijer in 2007 © rr 

Aangeboden door onze partners