© atv

Conceptstore SheHub in Statiestraat geeft plaats aan onderneemsters met diverse roots

Berchem -

De Berchemse Statiestraat is alweer een conceptstore rijker. SheHub, zo heet de nieuwste telg van de straat. De hub is een winkel waar onderneemsters van diverse origine hun concept kunnen uittesten op een echt publiek. “Elke twee maanden krijgen andere onderneemsters de kans om hun producten hier te verkopen.”

Elien Van Wynsberghe

SheHub is het jongste project van #SheDidit. Dat platform werd in 2017 opgericht om vrouwelijke onderneemsters met verschillende culturele achtergronden te ondersteunen. Intussen is #SheDidit op verschillende fronten actief. Zo kunnen vrouwen die een idee hebben voor een eigen onderneming maar niet goed weten hoe daaraan te beginnen bij het platform een-op-een coaching krijgen. Dat traject duurt drie tot zes maanden.

“Voor jongere meisjes met ondernemingszin hebben we het Youthpreneurs-programma. Zij krijgen zowel hard skills als soft skills aangereikt en worden in contact gebracht met inspirerende voorbeelden”, legt Zaraï De Pelsmacker van #SheDidit uit. “Geregeld organiseren we ook workshops en evenementen rond allerlei topics. Bovendien zetten we erg in op het versterken van het netwerk van de vrouwen die bij ons terechtkomen.”

Het team achter #SheDidit tijdens de opening. © Sulaiman Jaffa

Individueel traject

Bovenop dat bestaande aanbod, is er nu ook de SheHub bijgekomen. Daarvoor werkt #SheDidit samen met de stad Antwerpen. Kandidaten kunnen een stuk van de winkel in de Statiestraat op een flexibele manier huren. De stad en #SheDidit willen op die manier onderneemsters van diverse roots de kans geven om hun businessplannen in een fysieke winkel af te toetsen. Daarbij gaat er bijzondere aandacht naar niet-werkende vrouwen.

“Tijdens de periode dat de onderneemsters hun producten in onze hub aanbieden, worden ze ook begeleid in langdurige individuele trajecten. Zo worden ze ondersteund bij hun financieel plan en hun businessplan maar ook in hun persoonlijke groei.”

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

Veel interesse

Het resultaat is een uitgekiend allegaartje aan producten: van handgemaakte tassen en juwelen, kledij en cosmetica tot inclusief speelgoed en boeken. “Zo heb je onderneemster Marzena Sala. Zij is vanuit een creatieve passie tasjes beginnen maken. Op dit moment is ze werkloos. Bij ons doorloopt ze een ondernemerstraject waarbij we haar helpen om haar project verder te professionaliseren. We werken daarbij met een duidelijk plan en vooropgestelde doelstellingen”, legt De Pelsmacker uit.

Wat verder hangen enkele jurken ontworpen door Rozerin. “Zij heeft mode gestudeerd en ontwerpt zelf kledij die ze laat vervaardigen in Turkije. Daar liggen ook haar roots. Op dit ogenblik is ze voltijds ontwerpster. In onze hub wil ze zien of haar kledij aanslaat. En wij helpen haar onder andere bij de marketing van haar merk.”

De jongste van de onderneemsters die in SheHub een plekje kreeg, heet Mariama Balde. “Ze is nog geen 20 maar ontzettend ambitieus. Ze ontwikkelt haar eigen cosmeticaproducten onder de noemer Pretty Little Glow en heeft een eigen online winkel. Hier verkoopt ze haar producten voor het eerst in een fysieke zaak.”

In totaal zijn er op dit ogenblik in SheHub producten van een tiental vrouwelijke onderneemsters te vinden. En de interesse is groot. “De ambitie is om zeker 25 onderneemsters een plek te geven tot in juni 2023. Dan zal het project geëvalueerd worden.”

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

SheHub, Statiestraat 136, Berchem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV