© RTV

Onderzoeksinstelling VITO werkt aan alternatief voor aardolie

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, werkt aan een alternatief voor aardolie. Donderdag werd daartoe de eerste en enige testlijn in Europa van bioaromaten officieel geopend in Mol.

Bron: BELGA

De zogenaamde bioaromaten moeten producten uit fossiele grondstoffen vervangen door groene alternatieven. Veel aardoliecomponenten zijn vandaag onmisbaar geworden in de economie. 

De bioaromaten die VITO wil gebruiken, zijn afkomstig uit lignine, een houtstof. Succesvol werken met bioaromaten is een van de belangrijke uitdagingen in de chemische industrie. 

“Verschillende studies tonen dat biomassa met lignine gebruikt kan worden voor de duurzame productie van chemicaliën”, aldus VITO. “Onze proefinstallatie wil kijken of we de bioaromaten op een industriële schaal kunnen produceren.” Als VITO dat kan demonstreren, kan de technologie wereldwijd worden toegepast. 

Natuur nabootsen

VITO bootst met de installatie na wat de natuur ondergronds doet over miljoenen jaren heen. Concreet gaat men de lignine depolymeriseren of in bruikbare stukjes knippen. Om een industrieel relevante doorbraak te realiseren, kan de testinstallatie dagelijks meer dan 100 kilogram innovatieve bioaromaten produceren. 

Lignine is een van de meest voorkomende organische materialen op aarde. Het is een molecule die de natuur zelf aanmaakt en ze geeft stevigheid aan planten en bomen. Dankzij haar chemische structuur kan lignine in de chemische industrie heel wat stoffen met aromatische verbindingen vervangen die nu nog van fossiele oorsprong zijn. 

Bijna de helft van alle chemicaliën zijn momenteel fossielgebaseerde aromaten. Die hebben een breed gamma aan toepassingen, gaande van materialen in de bouwsector tot de kunststoffenindustrie.

Tot nu toe komen de aromaten uitsluitend uit aardolie. De testlijn moet nagaan hoe we aromaten kunnen vervangen door de biologische varianten. “Lignine wordt massaal geproduceerd als nevenstroom van de papierindustrie”, aldus het instituut. De van hout afgeleide bioaromaten moeten leiden tot een golf van innovatie in de chemische industrie. 

Proefinstallatie

De processen voor de productie van op lignine gebaseerde bioaromaten zijn reeds ontwikkeld op laboschaal. Sinds 2018 werkte VITO plannen uit voor een proefinstallatie. De installatie kreeg de naam LignoValue Pilot. Partners voor het project zijn Worley Belgium en het Nederlandse engineeringbedrijf Zeton. 

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) is enthousiast. “Als we van biomassa circulaire grondstoffen en producten kunnen maken, worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Met Vlaanderen zijn we een pioneer in de bio-economie, en met de opening van de LignoValue Pilot Plant versterken we onze positie hierin”, zegt de minister.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio