Frank Alaerts, Guy Willemot, Kris Demeester en Bart Van Besien nemen samen met Yvan Fieremans het Oh! over. © Stijn Van de Sande

Vijf ondernemers nemen Oh! over van stad Mechelen: “Al 30 uiteenlopende bedrijven vinden hier een plekje”

Mechelen -

Het Mechelse ondernemershuis Oh! is nu officieel in nieuwe handen. De stad verkocht het eerder dit jaar aan vijf ondernemers die er op dat moment een plek hadden met hun bedrijf. De overname werd donderdag gevierd met enkele Oh!talks en een feestje. Aan het concept van het ondernemershuis wordt nauwelijks geraakt.

Stijn Van de Sande

In september vorig jaar maakte de stad Mechelen bekend dat het het ondernemershuis Oh! in de Kanunnik De Deckerstraat zou verkopen. Vijf toenmalige ‘bewOh!ners’ engageerden zich om het project verder te zetten. “We hebben er lang met de stad over gepraat en ook de administratieve afhandeling heeft tijd in beslag genomen, maar uiteindelijk werd de overname op 21 juni geofficialiseerd”, zegt Frank Alaerts, een van de nieuwe eigenaars.

Hij neemt het Oh! over samen met Guy Willemot, Bart Van Besien, Kris Demeester en Yvan Fieremans. “Aan het concept veranderen we niet veel”, zeggen ze. “Dat was ook een voorwaarde van de stad. Het blijft een plek waar ondernemers terechtkunnen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld vaste bureauruimte of een occasionele vergaderplek huren. Daarnaast bieden we ook een beperkte co-workingruimte aan. De ziel van het project blijft alleszins behouden.”

Kruisbestuivingen

“Dat houdt in dat kruisbestuivingen erg belangrijk zijn”, zegt Kris Demeester. “Je zit hier als ondernemers samen en kunt dan ook gebruikmaken van elkaars diensten. Maar je kan vooral ook van elkaar leren. Daarom richten we ons niet langer alleen op startende ondernemers. Ook bedrijven die al wat langer bezig zijn en passen binnen de filosofie van het Oh! kunnen hier voortaan terecht. Op die manier kunnen er nog waardevollere samenwerkingen ontstaan met de startende bedrijven.”

In de nasleep van de coronapandemie en in volle overname zakte de bezetting in het ondernemershuis eind vorig jaar tot een dieptepunt. “Nog geen kwart van de beschikbare ruimte was op dat moment ingevuld”, zegt Frank Alaerts. “Maar de laatste maanden doen we er alles aan om het Oh! opnieuw kenbaar te maken bij ondernemers. Dat werkt, want intussen hebben we een bezettingsgraad van 65%. Dat is goed voor zo’n dertig heel uiteenlopende ondernemers. Van advocaten over IT’ers en grafisch ontwerpers, je vindt ze hier allemaal.”

Overnemers Bart Van Besien, Frank Alaerts en Kris Demeester samen met medewerkers Silvie Rossèl en Gasparyan Margarita van het Oh!. © Stijn Van de Sande

Om de overname te vieren, organiseerde het Oh! donderdag een feestje. “We startten er onder meer met onze Oh!talks. Dat zijn leerrijke momenten waarop bedrijven en ondernemers komen spreken over bepaalde thema’s. Zo kregen we mensen van SD Worx en KBC over de vloer. Daarnaast wordt de overdracht van het Oh! gevierd met een hapje, een drankje en muziek.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio