Dat ze ooit zouden genomineerd worden voor de Schotense Erfgoedprijs zullen Raoul en zijn dochter Heidi Mertens van café Breughel zelf wel nooit gedacht hebben. © JAA

Schotenaren krijgen laatste woord over Erfgoedprijs: cafébazin Heidi in pole position

Schoten -

Schoten gaat dit jaar opnieuw over tot uitreiking van de erfgoedprijs. De erfgoedraad heeft drie kandidaturen weerhouden: Hugo Lambrechts, Jean-Paul De Roey en Heidi Mertens. De inwoners krijgen het laatste woord via een voting. Stemmen kan tot 31 oktober. De populaire uitbaatster van café Breughel leidt voorlopig met grote voorsprong.

Jan Auman

Bobyland, het gehavende bootgebouw dat nauw verbonden is met de badstadgeschiedenis van Schoten maar met de sloop bedreigd is, is geen kanshebber. Zelfverklaard ‘erfgoedridder’ Frederik Janssens wilde het indienen, maar deed dit uiteindelijk niet.

Het trio waarvoor je wel kan stemmen, bestaat uit drie bekende figuren. Hugo Lambrechts, deken van de Broederschap van de Heilige Rozenkrans van Schoten en eerder hoeder van de Schotense reuzen, is een diepgelovige historicus. Hij kwam na jarenlang geschiedkundig onderzoek tot het besluit dat het kapelletje van den Horst op de route ligt van de eeuwenoude Mariapelgrimage vanuit Brugge naar de Marienkirche in de Hanzestad Lübeck. Het zet Schoten volgens hem op de kaart van de grote internationale pelgrimstochten. Om die stelling kracht bij te zetten, wijdde Lambrechts het boek ‘Naer Lübeck wil ic Vaeren’ aan de tot nog toe weinige bekende reputatie van Schoten als stopplaats voor pelgrims.

Historicus Hugo Lambrechts in zijn pelgrims-outfit. © Gemeente Schoten

Bestseller

Ook lokaal geschiedschrijver Jean-Paul De Roey, gewezen schooldirecteur, is in de running voor de publieksprijs. In het boek ‘Bevrijd! God dank’ beschrijft hij de Tweede Wereldoorlog vanuit het oogpunt van de gewone Schotenaren. De heemkundige kring Scot waar hij deel van uitmaakt kende nooit eerder zo’n bestseller. Er werden liefst 550 exemplaren van verkocht. De oplage moest meermaals herdrukt worden en ook jongeren leerden zo heel wat bij over die vier donkere jaren midden vorige eeuw.

Jean-Paul De Roey vna Scot met zijn boek over Schoten en en WOII. © JAA

Breughel

Met Heidi Mertens staat er zowaar ook een cafébazin in het rijtje met genomineerden. Heidi nam enkele jaren geleden de tapkranen van volkscafé Breughel op de Markt over van haar vader Raoul. Die had het laven van dorstige Schotenaren eerder 36 jaar ter harte genomen. Heidi wist de ziel van de kroeg, die noodgedwongen verhuisde van het ene Marktpand naar het andere, toch te behouden. Een straffe prestatie als je weet dat de vorige huurder een onpersoonlijk uitzendkantoor was. Wel een beetje vreemd dat de gemeente Heidi binnenkort zelf aan de deur zal zetten omdat haar café, volledig gestript en heringericht wordt in het kader van de renovatie van de Forumgebouwen, waar het deel van uitmaakt. Het is nog maar af te wachten waar Heidi in die werftijd terecht zal kunnen en of ze later nog wel zal kunnen terugkeren naar de vertrouwde stek. De concessie moet immers opnieuw worden toegewezen na de werken. (jaa)

Stemmen voor Schotense Erfgoedprijs

Heidi Mertens met de ingekaderde foto genomen door GVA-journalist Jan Auman, genomen op de laatste openingsdag van de oude Breughel. © Gemeente Schoten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio