N-VA-Kamerlid Darya Safai knipt haarlok af in parlement uit solidariteit met Iran

N-VA-Kamerlid Darya Safai heeft donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer haar haar geknipt uit solidariteit met Iraanse vrouwen. Safai is zelf van Iraanse afkomst.

LEES OOK. “Mahsa was een gewoon meisje. Dit had ons ook kunnen overkomen”: Belgisch-Iraanse vrouwen over massale protesten in Iran

In Iran komen al weken vrouwen en mannen op straat uit protest tegen de strenge kledingvoorschriften waar vrouwen zich van de Islamitische Republiek aan moeten houden. Aanleiding is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini die stierf nadat de zedenpolitie haar arresteerde omdat er een haarlok onder haar sluier uit kwam. Demonstrerende Iraanse vrouwen werpen hun hoofddoek op straat af of knippen symbolisch hun haren af. Het Iraanse regime slaat de protesten gewelddadig neer. Daarbij kwamen al tientallen mensen om het leven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrouwen wereldwijd tonen hun solidariteit met Iraanse vrouwen, onder meer door ook een stuk van hun haren af te knippen. N-VA-Kamerlid Darya Safai deed dat donderdag in het federaal parlement, toen ze een vraag over de situatie in Iran stelde aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Safai riep de regering op de situatie in Iran te veroordelen. “Het is hoog tijd dat er signaal komt van premier De Croo, niet vandaag maar gisteren.”

Het N-VA-Kamerlid legde de link met de omstreden Irandeal die voor de zomer werd geratificeerd in het parlement en waardoor België en Iran gevangenen aan elkaar zouden kunnen uitleveren. De Belgische regering ijvert voor de vrijlating van een Belgische ngo-medewerker die sinds februari in de cel zit in Teheran, terwijl Iran Assadollah Assadi vrij zou willen krijgen. Die Iraanse diplomaat werd vorig jaar in ons land tot 20 jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. Ook Ellen Samyn (Vlaams Belang) wees op dat omstreden verdrag.

LEES OOK. Topterrorist Assadollah Assadi mag uitgeleverd worden: ruil tegen opgesloten Belg Olivier Vandecasteele is nu mogelijk

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Goedele Liekens

Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens knipte eerder al een haarlok af in een filmpje op sociale media. Ze deed dat donderdag in het parlement nog eens over. Liekens riep de minister ertoe op de gewelddadige reactie van het Iraanse regime op de protesten luidkeels te veroordelen. 

Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib benadrukte in haar antwoord dat België het geweld in Iran al heeft veroordeeld, en dat ons land op 17 oktober een sanctievoorstel op tafel van de Europese Raad van ministers vna Buitenlandse Zaken legt. Samen met andere lidstaten als Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Italië, Tsjechië en Luxemburg pleit ons land voor sancties tegenover de verantwoordelijken die binnen de Iraanse veiligheidsdiensten de repressie van betogers hebben georganiseerd, zei ze.

Vastgoed

Jobs in de regio