© ATV

Tweede vestiging en website moeten bekendheid Wetswinkel verhogen

Antwerpen -

Na Merksem heeft de Wetswinkel nu ook een tweede vestiging aan de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen geopend. Met een vernieuwde website wil de organisatie, die juridisch advies geeft, haar bekendheid verhogen. Voor veel mensen is de Wetswinkel nog altijd een grote onbekende.

Sacha Van Wiele

Vlaanderen telt twaalf Wetswinkels. De Antwerpse vestiging bevindt zich al een hele tijd aan de Dokter Maurice Timmermanslaan in Merksem. Daar klopten in 2019 1.261 mensen aan voor juridisch advies. In de Lange Gasthuisstraat is er nu een tweede Wetswinkel geopend.

De nieuwe vestiging van de Wetswinkel aan de Lange Gasthuisstraat. © svw

“We merken dat over de jaren steeds meer mensen nood hebben aan juridisch advies”, zegt Gill Van Buggenhout van de Wetswinkel. “Dat is een gevolg van de groei aan regels en van de complexiteit van de wetgeving. Het wordt er voor de burger niet eenvoudiger op.”

De Wetswinkel helpt mensen verder met juridische vragen. Dat gaat onder meer over echtscheidingen, contracten of huurgeschillen.

“Mensen komen dan bij ons met de vraag hoe ze dit of dat het best aanpakken”, zegt Van Buggenhout. “Of het nodig is om naar de rechter te stappen om bepaalde rechten af te dwingen.”

Hoewel de Wetswinkel steeds meer mensen ontvangt, blijft deze organisatie voor velen nog altijd een grote onbekende. In negen op de tien gevallen vinden de mensen de weg naar de Wetswinkel via mond-tot-mondreclame. Bij 5% gaat het om een doorverwijzing van onder meer het OCMW. In slechts 1% van de gevallen doen mensen beroep op een zoekmachine op internet. Dat willen ze bij de Wetswinkel verhogen naar 10% via een nieuwe website.

Dat de Wetswinkel nu onderdak heeft gevonden in het gebouw van het OCMW aan de Lange Gasthuisstraat, is volgens Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) een goede zaak.

“In dit gebouw komen mensen voor het bijzonder comité met de vraag of ze al of niet recht hebben op een leefloon”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Sociale Zaken. “Als ze geen leefloon krijgen, kunnen ze in beroep gaan. Wel, ze kunnen dan voor advies terecht in de Wetswinkel in hetzelfde gebouw.”

“Gelukkig gescheiden”

Ismaëlle Stout stapte enkele jaren terug op advies van een vriend de Wetswinkel binnen. Ze wilde scheiden, maar wist niet hoe ze dat moest aanpakken. Ondertussen is ze zelf vrijwilliger bij de Wetswinkel.

“Dankzij het advies en de Wetswinkel ben ik ‘gelukkig gescheiden’”, zegt Stout. “Ik zat in die periode zonder werk. Ik heb toen aan de advocaat die onze scheiding begeleidde, gevraagd of hij niet iemand nodig had. Gelukkig was dat zo. Ik leerde de juridische wereld kennen en dat boeide mij. Ondertussen studeer ik rechtspraktijk en werk ik als vrijwilliger bij de Wetswinkel. Ik doe secretariaat en help bij het organiseren van evenementen.”

De nieuwe Wetswinkel aan de Lange Gasthuisstraat 30 is elke woensdag open tussen 10 en 12 uur, 14 en 16 uur en 18 en 19 uur.

Nieuwe website van de Wetswinkel: wetswinkel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV