Links voorzitter Wim Marissens met oud-voorzitter Frans Van de Sande. © Marc Wouters

Boogschutters van LINKA verhuizen naar Sporthal ‘t Venneke

Ekeren -

Na intens zoeken hebben de boogschutters van de liggende wipclub LINKA een nieuw onderkomen gevonden in de sporthal ‘t Venneke in Ekeren. Sinds 2007 was Elcks Thuys in Sint-Mariaburg hun thuishaven, maar nadat de zaal een nieuwe uitbater had gekregen, was er voor de boogschutters geen plaats meer.

Districtsschepen Annemie Plompen mocht als eerste de liggende wip inschieten. © mawo

“We hebben bij onze zoektocht zowat alle hoeken van Ekeren gezien. Uiteindelijk kregen we positief antwoord van districtsschepen Annemie Plompen (N-VA)”, vertelt voorzitter Wim Marissens. In overleg met BBC Ekeren werd LINKA een ruimte aangeboden in sporthal ‘t Venneke. “We voelen ons hier eigenlijk al thuis”, zegt de voorzitter.

Jul is met zijn 85 jaar het oudste lid van LINKA. © mawo

Voorzitter Wim Marissens nam de fakkel over van Frans Van de Sande, die 30 jaar de vereniging leidde. “Als klein manneke maakte ik al kennis met deze sport. Mijn vader en enkele nonkels waren ook fervente boogschutters,” vertelt Frans. “Wanneer we een bezoek brachten aan nonkel Jef, die aan de Kransschans woonde, stond ik altijd te kijken wanneer hij aan het oefenen was. Het duurde niet lang, of ik had zelf een boog in mijn hand.”

Anouk, de dochter van de voorzitter, traint onder meer de jeugd. De 12-jarige Yorbe waagt zijn kans.© mawo

Frans werd op korte tijd lid van schuttersvereniging ‘De Dijkvrienden’ uit Wilmarsdonk. In de polderdorpen Wilmarsdonk en Oorderen waren destijds drie schuttersverenigingen actief. Bij het verdwijnen van de dorpen vanwege de havenuitbreiding werden ‘De Dijkvrienden’ ontbonden. Frans werd op vraag van nonkel Jef dan maar lid van ‘De Nieuwe Kracht’. Na wat omzwervingen kwamen de boogschutters in 2007 terecht in Sint-Mariaburg en veranderden ze meteen hun naam in LINKA, wat staat voor Liggende wip Nieuwe Krachten Antwerpen. “In Elcks Thuys kwamen we opnieuw tot bloei,” stelt Wim Marissens. ” “Na enkele jaren tellen we nu een 70-tal boogschutters“, voegt Frans eraan toe.

Voorzitter Marissens maakte zelf zeven jaar geleden kennis met LINKA. “Ik woonde naast de feestzaal Elcks Thuijs, waar de club gevestigd was. LINKA stond met een stand op de Mariaburgse Feesten. Ik kende de sport vanuit mijn jeugd bij De Crans in Antwerpen. Ik waagde een pijltje”, vertelt Wim. “Dat viel best mee en dus stapte ik mee in het verhaal van LINKA. Toen Frans Van de Sande stopte als voorzitter, werd ik als zijn opvolger gebombardeerd.”

Vanaf 7 jaar is iedereen welkom bij LINKA. Jul (85) is onze oudste, Yorbe (12) is een van onze jongste schutters. Kennis maken met het boogschieten op de liggende wip kan elke woensdag en vrijdag van 19u tot 23u in de cafetaria van sporthal ‘t Venneke, Den Geer 21. (mawo)

liggendewip.linka@gmail.com

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio