Dirk Van Geel had een aangepast nostalgisch kostuum aangetrokken vanuit de tijd dat Schoten nog echt een badstad was. Tegewnoordig mag je zelfs niet meer zwemmen in het kanaal Dessel-Schoten. © JAA

Antwerp Ghostwalk neemt duik in Schotens badstadverleden en broedt op nieuwe vertelwandelingen

Schoten -

Flanerend langs het water, vertelden gidsen van Antwerp^Ghostwalk in aangepaste outfit straffe verhalen uit de tijd dat Schoten aan de zee lag. “‘Niet te ver van ’t bosch, niet te ver van de vaart, niet te ver van ’t café, zoo zal iedereen aangenaam zijn dag kunnen doorbrengen.’ Zo werd Schoten destijds aangeprezen”, had Dirk Van Geel meteen de aandacht van de groepen die hij mee voerde naar het badstadverleden van Schoten.

Jan Auman

Schotenaar Dirk Van Geel - in het dagelijks leven onderwijzer en trotse eigenaar van een huis met zicht op de vaart - heeft veel talenten. Eén ervan is dat hij een begenadigd verteller is. In die hoedanigheid vermaakt hij als medewerkerker van Antwerp Ghostwalk al vele jaren toeristen met door het levendig vertellen van Antwerpse stadslegenden, gekoppeld aan een wandeling door de wijk waarin die straffe verhalen zich afspelen.

Maar Dirk Van Geel en Antwerp Ghostwalk-stichter Stefan Livens, ook Schotenaar trouwens, kennen ook fijne historische verhalen over hun eigen woonplaats. “Cultuurcentrum Schoten vroeg ons om de vertelwandeling ‘Schoten in Badkostuum’ te hernemen als onderdeel van hun programma voor dit seizoen”, vertelt Stefan.

“Daar waren we natuurlijk heel blij mee, en zeker toen we hoorden dat de tickets al na één dag uitverkocht waren. We gingen met twee groepen tegelijk op stap. Dirk en ik namen in totaal zo’n dertig deelnemers mee langs de boorden van de vaart. Op zaterdag hadden we nog een extra groep. De belangstelling in het toeristisch verleden van Schoten is nog altijd groot.”

 © JAA

Trekschuit

Opvallend was dat de deelnemers zelf met heel wat herinneringen voor de dag kwamen. “Hier heb ik ook nog leren zwemmen.” “Mijn moeder heeft zelf ook nog een trekschuit voortgetrokken langs de vaart”. “Zo leerden ook wij weer wat bij over de lokale geschiedenis”, lacht gids Stefan.

Omdat het zo tof was, willen Stefan en Dirk deze wandeling zeker nog hernemen. Voor individuele deelnemers gaan ze hiervoor een of een paar data kiezen volgende lente of zomer. Voor groepen vanaf tien deelnemers organiseert Antwerp Ghostwalk de wandeling ook op datum naar keuze.

Stefan Livens sluit af met een nieuwtje: “Vanaf 8 oktober vertellen we over een ander bijzonder stukje Schotens erfgoed. Tijdens onze verhalenrondleiding ‘In de ban van de wattman’ in het trammuseum in Berchem is er een glansrol weggelegd voor ‘Tram 61’, die in Schoten nog lang niet vergeten is.”

“Intussen denken we ook aan een nieuwe themawandeling in Schoten. De plannen zijn nog niet concreet, maar er zijn heel wat mogelijkheden: van Schoten Kolonie tot Koningshof. Overal liggen nog boeiende verhalen te wachten. Hiervoor werken we graag samen met een lokale organisator. Kandidaten mogen ons zeker contacteren met hun ideeën. “ (jaa)

Antwerp Ghostwalk, www.ghostwalk.be - 0485 50 59 16. www.ghostwalk.be

Langs de vaart heeft de gemeente wel een ludieke oude postkaart geplaatst op groot formaat met daarop heel wat badgasten die voor hun hotel genieten van een frisse duik. Het is een leuke plek om foto’s te nemen. © JAA

Nostalgische foto’s uit de toen Schoten nog ene badstad was voor de Sinjoren. © RR

 © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio