Schepen Tom Meeuws verzet zich tegen het verkopen van OCMW-gebouwen. © Victoriano Moreno

Schepen Tom Meeuws (Vooruit) scherp voor zijn collega’s: “Ik voer een eenzame strijd tegen het verpatsen van OCMW-patrimonium”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) was in zijn toespraak bij de opening van een nieuwe Wetswinkel in Antwerpen scherp voor zijn collega’s in het schepencollege en voor andere politici. Hij had het over de weigering van een gedicht van Ruth Lasters als stadsgedicht en over het “verpatsen” van OCMW-patrimonium. “Patrimonium waar je nu voor 500 tot 800 euro kan tafelen”, zegt Meeuws.

Sacha Van Wiele

Schepen Meeuws lijkt zich steeds meer te ontpoppen als de rebel binnen het Antwerpse schepencollege. Ook bij de opening van de tweede Wetswinkel in de Lange Gasthuisstraat hield hij zich niet in. Zo verwees hij naar de weigering door schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) om het gedicht van Ruth Lasters als stadsgedicht te erkennen. Meeuws haalde het stadsgedicht van Ramsey Nasr aan op de gevel van het voormalige OCMW-gebouw aan de Boogkeers.

“Dat gedicht is in 2005 geschreven op vraag van de armoedeorganisatie Recht Op. Nog voor de eerste letter van het gedicht was geschreven, besliste het OCMW al om het op de muur aan de Boogkeers te tonen. De tijden zijn duidelijk veranderd, want nu hebben politici schrik van dichters”, merkte Meeuws fijntjes op.

En daar bleef het niet bij. Meeuws getuigde ook over de hardnekkige strijd die hij voert om de gebouwen van het OCMW in de Lange Gasthuisstraat niet te verkopen.

“Het is een eenzame strijd, maar ik blijf hem hardnekkig voeren”, zei de schepen. “Mensen moeten hier in de Lange Gasthuisstraat terechtkunnen voor het OCMW. Het theatergezelschap Tutti Fratelli zit ook in deze straat en gaat aan de slag met klanten van datzelfde OCMW. Sommigen willen dit patrimonium verpatsen, zoals is gebeurd met het Elzenveld aan de overzijde van de Lange Gasthuisstraat. In het voormalige OCMW-patrimonium kunnen mensen nu tafelen voor 500 tot 800 euro.” (De schepen verwijst naar restaurants in het hotelcomplex Botanic Sanctuary, red.)

Zekerheid

De schepen herhaalde ten slotte zijn geloof in het rechtssysteem. Hij uitte zijn ergernis over politici die rechters aanvallen en die de wetgeving willen aanpassen zodat bewoners beslissingen niet meer kunnen aanvechten.

“We moeten het rechtssysteem omarmen. Het is voor politici lastig als mensen naar de rechtbank stappen, maar het is belangrijker dat mensen hun rechten kunnen afdwingen met wetten die door politici zijn opgesteld. Het is een schande dat er politici zijn die vinden dat rechters moeten worden ingeperkt. We leven nu in onzekere tijden en alle zekerheden vallen weg. In zo’n tijd is het recht nog het enige baken van zekerheid.”

Schepen Tom Meeuws is niet aan zijn proefstuk toe. In tegenstelling tot de andere Vooruit-schepenen stemde hij in het schepencollege tegen de ondertunneling van de Scheldekaaien. In een recent interview was hij ook al scherp voor het gevoerde mobiliteitsbeleid en vond hij dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) te weinig met andere instanties samenwerkt in de strijd tegen de drugscriminaliteit.

LEES OOK. Antwerps schepen Tom Meeuws scherp voor De Wever: “De war on drugs werkt niet, dat weten we allemaal”

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio