In het gemeentehuis zal er gewerkt worden met een temperatuur van 19 graden. © RR

Gemeente raamt meerkost energie op 750.000 euro: “Zwembad verwarmen met zonnestroom van Githo”

Nijlen -

De flink gestegen kosten voor gas, elektriciteit, mazout en brandstof zullen ook gevoeld worden bij het gemeentebestuur van Nijlen. De meerkost wordt geraamd op 750.000 euro. Daarom gaat onder andere de verwarming lager en wordt de straatverlichting gedoofd, maar er worden ook meer inventieve maatregelen genomen.

Bert Provoost

Een berekening leverde een schatting op van zo’n 750.000 euro aan energiemeerkost. Dat bedrag hebben ze ook in Nijlen niet zomaar in de schuif liggen. Dus worden er enkele maatregelen genomen om de kostenpiek enigszins af te vlakken. “In alle openbare gebouwen zullen de ruimtes en de kantoren de komende winter maar verwarmd worden tot 19 graden. Dit is dus ook het geval in het gemeentehuis en de bibliotheek. Ook in het zwembad zal de temperatuur iets lager gezet worden. Het water van de douches gaat naar 34 graden”, overloopt schepen van Energie Luc Luyten (Nijlen & U).

De gemeente zet ook in op energiedelen. “Als in de zomermaanden de zonnepanelen van Githo Nijlen meer stroom opbrengen dan nodig, dan kan die stroom doorgeschakeld worden naar bijvoorbeeld het zwembad. Ook tussen andere gemeentelijke gebouwen is zo’n energie-uitwisseling mogelijk”, klinkt het.

Een in het oog springende maatregel is het veel minder laten branden van de openbare verlichting. Binnenkort zal in de gemeente de straatverlichting niet meer branden tussen 23 en 5u, met uitzondering van de dorpskernen in Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen. Ook in de weekends blijft de verlichting wél overal branden. Op invalswegen met intensieve verlichting zal gedimd worden tot 50%.

De gemeente zegt ook nog meer werk te willen maken van structurele maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en duurzamer bouwen. (bepr)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio