Van kringwinkelgeluk tot kunst op je smartphone: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Na jaren afwezigheid op de planken keert comedian Philippe Geubels terug… in bad

 ©  Luc Daelemans

Dat hij lang niet meer op het podium te zien was, betekent niet dat je Philippe Geubels niet bezig kon zien de afgelopen jaren. Integendeel. Je kan de tv amper aanzetten, of je ziet hem verschijnen als bijvoorbeeld jurylid in De Allerslimste Mens, als hij al geen oudjes aan het koppelen is in Hotel Romantiek. Maar een show in de theaters, dat was toch al minstens vier jaar geleden.

In de show Geubels gaat in bad laat de komiek zijn licht schijnen over te dure foodtrucks en de ontstaansgeschiedenis van de kroket. Maar vanuit zijn veilige bad durft hij ook te mijmeren over wreed verlies en over ‘uw verdriet durven vastpakken’. Philippe Geubels staat op de planken in o.m. Berchem (20 & 21/10), Mechelen (22/10), Ekeren (27 & 28/10) en Mortsel (29 & 30/10). In 2023 speelt hij diverse shows in de Antwerpse Arenberg en de Stadsschouwburg.

www.philippegeubels.be

2/Gabriel Rios herbeleeft jeugd in de Caraïben

 ©  Koen Bauters

Op 17-jarige leeftijd kwam Gabriel Rios naar Gent om er schilderkunst te studeren. De Puerto Ricaan brak bij ons in de eerste plaats niet door met schilderijen, maar met muziek. Hits scoorde hij met o.a. Broad Daylight, Angelhead en Gold. Zijn vijfde studioalbum Flore is een lofzang op de muziek van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De plaat bevat nostalgische liedjes geïnspireerd op oude latin-klassiekers. Sommige nummers herinneren aan de traditionele Nuyorican-salsa uit de jaren zestig, andere zijn geïnspireerd op populaire ballads uit Mexico en Cuba. Deze Flore bloeit open in o.m. De Roma in Borgerhout (20/10), CC Mol (3/12) en de Warande in Turnhout (17/12).

www.gabrielrios.be

3/Rupi Kaur verovert de wereld met versjes

Doorbreken met een dichtbundel, je moet het maar doen. De Canadese Rupi Kaur (30) oogstte wereldwijd succes: van haar drie dichtbundels gingen meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank in 42 talen. Op 16 oktober draagt ze voor in de Koningin Elisabethzaal. De dichteres staat bekend om korte, Engelstalige versjes die ze op sociale media plaatst. Ze schrijft over liefde, verlies, trauma en migratie, thema’s die ook tijdens haar voordracht in Antwerpen centraal zullen staan. Kaur heeft meer dan 4,5 miljoen volgers op Instagram. Daar circuleren ook foto’s waarop fans hun tattoo tonen met Kaurs woorden.

www.koninginelisabethzaal.be

4/Wetenschap voor allen

 ©  Wouter Van Vooren

Hoe krijgt wetenschap impact en zorg je dat wetenschappers en burgers samen in actie komen? Door hen samen te brengen in debatten en workshops, vindt het Hannah Arendt Instituut. En dus vindt in Mechelen vandaag de beurs Facts to Act plaats. Onder het motto ‘wetenschap op mensenmaat’ kan je in Lamot snuisteren door straffe boeken en kennismaken met podcasts in de luisterhoek. Je kan aanschuiven bij lezingen, zoals die rond fake news met o.a. viroloog Erika Vlieghe (foto) en journalist Rudy Vranckx in het panel. Journaliste Fatma Taspinar modereert het avondprogramma dat de overleden VUB-rector Caroline Pauwels huldigt. Met o.a. Herman Van Goethem en Ish Ait Hamou.

www.facts-to-act.be

5/Jongerencentrum Het Bos gaat ecologisch op de Klimaatmarkt

In jongerencentrum Het Bos op de Ankerrui wordt dit weekend de kers gezet op het Klimaatfestival Antwerpen. Op 16 oktober kan je er tussen 10 en 17u je licht opsteken tijdens de Klimaatmarkt. Je vindt er organisaties en ondernemers uit het Antwerpse die met lokale en globale projecten werken rond duurzaamheid, klimaat en ecologie. Met Duty of Care maakte Nic Balthazar een documentaire over Roger Cox, de advocaat achter de eerste klimaatzaken. Na de film praten vanavond medeoprichter van Klimaatzaak Francesca Vanthielen, filosofe Anne Polkamp en jurist Noor Dewulf over de film en de kracht van klimaatrechtszaken.

www.klimaatfestivalantwerpen.be

6/Dag van de Kringwinkel

 ©  PKK

Tweedehands winkelen is ecologisch, goedkoop en hip. Tijdens de Dag van de Kringwinkel zetten de kringwinkels in Vlaanderen vandaag hun beste beentje voor. Het aanbod verschilt in elke Kringwinkel en hier en daar kan je ook een workshop of activiteit meepikken. Sommige Kringwinkels breiden ‘hun dag’ zelfs uit tot een hele week.

Stripfans komen nog tot volgende zaterdag aan hun trekken in Hoogstraten, oude muziekinstrumenten worden te koop aangeboden in Retie, en handwerk- en hobbymateriaal in Turnhout.

Ook in de Kringwinkels van de Zuiderkempen staan vandaag themaverkopen gepland. In Balen zetten ze in op Lego en Playmobil, in Geel op Disney en Studio 100-spullen, en in Putte op merkkleding.

www.dekringwinkel.be

7/Dag van de Trage Weg langs idyllische paadjes

Een populaire doorsteek voor de buurt, een idyllisch ruiterpad in het bos of een verborgen steegje langs achtertuinen: ver van het razende verkeer vallen ze onder de noemer ‘trage wegen’. Voor de Dag van de Trage Weg worden dit weekend her en der in Vlaanderen wandelingen uitgestippeld.

Bornem krijgt traditioneel veel volk op de been voor de Oktoberfestmarsen (16/10). Wandelaars stappen langs de Abdij via de Scheldedijken naar het oude vissersdorp Mariekerke. Toerisme Zuidrand stelde met Het mysterie van de verdwenen honing (15/10) een speurtocht samen van 5 km voor jongeren tot 12 jaar.

www.dagvandetrageweg.be

8/SneakPeek serveert theater op gsm

Theater op je smartphone: het was een van de meer geslaagde nieuwigheden uit de coronaperiode. Na het succes van voorstellingen in dat genre als Emmi & Leo en Imke, presenteert theatergezelschap SKaGeN nu zo’n voorstellingen onder de naam SneakPeek. Vanaf 19 oktober start Shadow Game, de eerste realtime documentaire waarbij je live de messenger-conversatie kan volgen tussen een Nederlandse documentairemaker en Sajid Khan. Die jonge kerel, ook wel SK genoemd, zoekt vanuit Afghanistan zijn weg naar Europa. Gedurende 2,5 week leeft het publiek mee met een 16-jarige die op zijn eentje de Balkanroute probeert te overleven.

www.skagen.be

9/Kasterlee viert Frans Masereel Centrum

 ©  Paul Keyenberg

Frans Masereel (1889-1972) wordt beschouwd als een van de belangrijkste grafische kunstenaars uit de twintigste eeuw. Aan de Masereeldijk in Kasterlee viert het Frans Masereel Centrum vandaag zijn 50ste verjaardag. Hier kunnen grafici sinds een halve eeuw hun werk in de beste omstandigheden verrichten. In de grafische werkplaatsen geven hedendaagse kunstenaars vandaag demonstraties. In en om de gebouwen zijn er ook workshops voor kinderen en waagt kunstenaar Vaast Colson zich aan een creatieve interventie. Lokale kunstenaars als Lieven Segers of Lisse Declercq begeleiden je op een gloednieuwe kunstroute door Kasterlee.

www.fransmasereelcentrum.be

10/Kunstboeken te koop in Academie

Jarenlang bestond er in Antwerpen geen enkele beurs voor liefhebbers van kunstboeken en antiquarische uitgaven. Acht jaar geleden besliste de Antwerpse Academie dat gat te dichten en zag de Antwerp Academy Art Book Fair het licht.

Met een honderdtal deelnemers in de stemmige gangen van de Academie is deze kunstboekenbeurs, die vandaag tussen 10 en 18u plaatsvindt, uitgegroeid tot een van de grootste in de Benelux. Naast de alternatieve uitgevers en kunstenaars in de sectie ‘Present’, vind je antiquariaten in de ‘Past’-ruimte. Bij ‘Future’ primeert drukwerk van academiestudenten en Belgische kunsthogescholen. Gratis.

www.royalacademyantwerp.be