Na tien jaar houdt vzw KOP ermee op, vanwege het opdrogen van subsidies. © Kop vzw

Doek valt over KOP vzw op Amerikalei, Morpho vzw zet creatieve coworking verder

Antwerpen -

“Het doek valt, het is gedaan, KOP houdt ermee op”, klinkt het. De vzw die tien jaar geleden uit de grond werd gestampt door Daniela Castro Ramirez en Joesra Meeusen en die kunstenaars op zakelijk vlak wilde ondersteunen, stopt door een gebrek aan subsidies. 22 oktober geven ze met ‘Kop Eraf’ een groot afscheidsfeest. De organisatie geeft de fakkel door aan Morpho vzw.

Met Kunstenaars Ondersteunend Platform, kortweg KOP vzw, organiseert Daniela Castro Ramirez al een decennium lang infosessies rond ondernemen als kunstenaar. Er worden ook atelierruimte en presentatiemogelijkheden in de vorm van expo’s en festivals aangeboden. Het begon destijds met ateliers in de Jan Van Gentstraat en een artspace in de Grote Goddaard. De voorbije zes jaar huisde de organisatie in een hoekpand op de Amerikalei.

Na als opstap te hebben gediend voor honderden beginnende artiesten en hun prangende ondernemersvragen te hebben beantwoord via infosessies en podcastafleveringen, valt nu het doek over de vzw. Aan de grond van deze beslissing ligt het opdrogen van subsidies. In 2020 viel KOP uit de boo,t toen de bevoegdheid jeugdcultuur van koers veranderde. En ook op Vlaams niveau kreeg de vzw een ‘nee’ te horen, wegens ‘te Antwerps’.

De vzw geeft daarom de fakkel door aan Morpho vzw. Die zal de coworking verderzetten. Op 22 oktober geeft KOP met ‘Kop Eraf’ een groot afscheidsfeest in de vorm van een yard sale, inclusief drankjes van bar SIPPIN op het gelijkvloers. Tijdens de verkoop kan je de meubels van het pand, maar ook de laatste risoprints, T-shirts en werkjes van KOP-kunstenaars op de kop tikken. Alle inkomsten worden gebruikt om de nog openstaande energiefacturen te vereffenen. (tsjs)

www.kopvzw.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio