De laatste editie van het BK pompoenschieten in Kasterlee vond plaats in 2019.  © MIA UYDENS

BK pompoenschieten kan weer doorgaan: record staat op 455 meter

Kasterlee -

Het Belgisch kampioenschap pompoenschieten in Kasterlee kan op zondag 9 oktober na een gedwongen coronapauze weer doorgaan. Met een zelfgemaakte katapult proberen de deelnemende teams aan Vorsel in Kasterlee een pompoen zo ver mogelijk weg te schieten. Team Tornado van organisator Hans Dierckx wil de Belgische titel met een schot van minstens 455 meter verlengen.

Bart Van den Langenbergh

Na twee afgelaste edities in 2020 en in 2021 door de coronacrisis kan het Belgisch kampioenschap pompoenschieten zondag eindelijk weer doorgaan. Op een groot terrein aan Vorsel in Kasterlee vliegen vanaf 11u de pompoenen weer de lucht in. Met zelfgemaakte katapulten proberen de deelnemende teams een pompoen of kalebas zo ver mogelijk weg te schieten. Het publiek kan zich de hele dag vergapen aan dit spektakel, maar staat gelukkig op een veilige afstand. Na het BK pompoenwegen van vorige week zaterdag is dit kampioenschap opnieuw een publiekstrekker voor Kasterlee.

Team Tornado van organisator Hans Dierckx van VVV Toerisme Kasterlee vestigde in 2019 een record met een afstand van 455 meter, bijna een halve kilometer ver. “We doen dit jaar opnieuw mee en hebben al volop geoefend. Ons apparaat is weer goed afgesteld en we zijn er helemaal klaar voor”, zegt Hans Dierckx. “Dit jaar doen uiteindelijk vijf teams mee aan het Belgisch kampioenschap pompoenschieten. Er staan drie grote katapulten en een kleiner exemplaar.”

Het is de bedoeling om met een katapult een pompoen of kalebas zo ver mogelijk weg te schieten. © MIA UYDENS

Vijf teams

De organisatoren kunnen dit jaar rekenen op een beperkt, maar gemotiveerd deelnemersveld. Enkele maanden geleden lanceerden ze nog een oproep voor deelnemende teams. “Er zijn ook nog twee teams die een katapult aan het opbouwen zijn. Het gaat om ploegen van de hogeschool Thomas More en Engie. Zij hebben elkaar uitgedaagd en doen normaal gezien mee aan de editie van 2023”, vertelt Hans Dierckx. Een team pompoenschieters bestaat uit maximaal tien personen. De winnaar mag zich Belgisch kampioen pompoenschieten 2022 noemen en krijgt een beker. Alle teams ontvangen ook voor honderd euro aan drankbonnen.

Verrassingsbezoek

Het pompoenschieten kreeg begin 2021 in heel Vlaanderen nog extra aandacht toen Tom Waes een demonstratie kreeg in Reizen Waes Vlaanderen. Een jaar lang is die belangstelling blijven hangen, maar dat resulteerde uiteindelijk niet in extra deelnemende teams. “Net als in 2019 passeert de wielerwedstrijd Memorial Rik Van Steenbergen aan ons terrein in Kasterlee. Acteur Ben Segers heeft toen een verrassingsbezoek gebracht. Dit jaar zou er ook iemand meekomen”, legt de organisator uit. Het BK pompoenschieten lokt niet alleen honderden toeschouwers uit heel Vlaanderen. In 2019 kwamen ze vanuit Nederland en zelfs vanuit Engeland naar Kasterlee voor een portie spektakel.

De toegang tot het evenement is gratis en er is allerlei randanimatie.

Honderden toeschouwers proberen tijdens het BK pompoenschieten in Kasterlee een glimp van het spektakel op te vangen.

www.pompoenschieten.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio