William Boeva: “Ik was de eerste van de klas en toch moest ik verplicht een IQ-test afleggen”

Comedian William Boeva (32) weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om als andersvalide geïntegreerd te worden in onze maatschappij. En dat ervoer de Antwerpenaar al vroeg in zijn schooltijd. “Mijn ouders hebben heel hard moeten vechten om mij naar het gewone onderwijs te laten gaan”, zegt de komiek in het actualiteitsprogramma De Tafel van Vier.

wvb

“Ik heb twee keer een IQ-test moeten doen”, vertelt Boeva over zijn woelige eerste schooljaren. “In het eerste leerjaar om te zien of ik de lagere school aankon, en nog eens in het zesde leerjaar, toen ik 92% op mijn rapport had. Ik was de eerste van de klas. En toch moest ik om naar het middelbaar te kunnen gaan verplicht een IQ-test afleggen.”

Het is maar één van de vele absurde situaties die Boeva heeft moeten doormaken omdat hij een beperking heeft, zuchtte de komiek in De Tafel van Vier, de talkshow van Gert Verhulst. “Dat is toch waanzin, een gigantische belediging!”, slaakt hij gefrustreerd. Maar Boeva moest Boeva niet zijn om zijn tirade te besluiten met een gevatte grap. “De uitslag was positief hoor. Ik ben de eerste persoon op deze planeet met een IQ hoger dan zijn lengte.”

(Lees verder onder de video)

“Géén inclusie”

In zijn getuigenis over de struggles die mensen met een beperking moeten doorworstelen, verwees de comedian nog een keer naar het probleem dat hij heeft met het VRT-programma Down the Road. “Ik snap dat zo’n programma bestaat om te laten zien wat die mensen kunnen, maar het draagt niets bij aan inclusie”, herhaalde Boeva zijn boodschap van de open brief die hij enkele weken geleden richtte aan de mediawereld.

“Neen, maar je zou kunnen zeggen dat die deelnemers het fantastisch vinden om te doen, dat ze de tijd van hun leven hebben”, merkt gastheer Gert op, waarop Boeva inpikt: “Tuurlijk, dat snap ik. Maar je moet je ook de vraag stellen: ‘waarom zie je het graag?’” “Heel veel mensen hebben mij gezegd dat ze ernaar kijken en respect voelen voor die mensen. Dat kan heel goed zijn, maar dat is géén inclusie”, benadrukt Boeva. “Iemand met een beperking wil niet horen: ‘ik heb respect voor u’, maar eerder: ‘ik heb werk voor u’. Niet van: ‘ik verschiet ervan wat jij allemaal kan’. Dat wil jij ook niet horen hé”, richt hij zich tot Verhulst.

“Het is niet dat mensen met een beperking door dat programma ineens werk gaan vinden of dat die anders bekeken worden. Dat is gewoonweg niet het geval. Dat is een heel groot probleem in onze maatschappij”, aldus de komiek.

Vastgoed

Jobs in de regio