Wim Peeters zet de deuren van Everdijstraat 30 open voor andere galeries.  ©  FH

Het blijft koffiedik kijken hoeveel jaren de ‘Honingraat’ op de Oudaan het nog uithoudt. De complexe eigendomsstructuur blokkeert de toekomstplannen.  ©  FH

1 / 2
thumbnail: Wim Peeters zet de deuren van Everdijstraat 30 open voor andere galeries.  
thumbnail: Het blijft koffiedik kijken hoeveel jaren de ‘Honingraat’ op de Oudaan het nog uithoudt. De complexe eigendomsstructuur blokkeert de toekomstplannen.  

Office Baroque keert terug en start Galleries Shows in Oudaan

Antwerpen -

In het winkelcomplex op de Oudaan waar vroeger een fitness zat, huist voortaan Office Baroque. De galerie heeft Brussel weer verlaten om in thuisstad Antwerpen een doorstart te maken. Het eerste initiatief is een vernieuwende kunstbeurs waaraan acht galeries deelnemen. “We zoeken naar samenwerkingen en nieuwe toonmodellen”, zegt Wim Peeters.

Frank Heirman

Wim Peeters was de grondlegger van Extra City. In 2005 hield hij in een graansilo in de haven een show waarvoor hij 22 internationale galeries uitnodigde. Nadien startte Peeters met partner Marie Denkens de galerie Office Baroque, die eerst zes jaar in de Lange Kievietstraat was gevestigd maar in 2013 naar het ‘hippere’ Brussel vertrok. Dat avontuur is weer voorbij. Het mooie pand op het Bloemenhofplein in de hoofdstad zegden ze in de coronaperiode op en het werd inmiddels ingevuld door de Antwerpse B-architecten die er hun Brusselse hub vestigden.

Honingraat

Na enkele digitale projecten vanuit de woonkamer opende Office Baroque afgelopen weekend een nieuwe fysieke galerie. Wim Peeters en Marie Denkens huren via de ondersteunende atelierdienst Morpho! een deeltje van de ‘honingraat’ op de Oudaan. “Hoe lang we hier kunnen zitten, weet niemand, maar het is een ruime ontmoetingsplek middenin de stad”, denkt Wim Peeters. “In Brussel hebben we een fijne tijd gehad en hebben we van de hype van de hoofdstad kunnen genieten maar die is inmiddels wat overgewaaid. Het laatste jaar hadden we geen surplus meer. We pendelden altijd over en weer zodat we nooit helemaal doordrongen in de Brusselse kunstscene. Genoeg redenen om enthousiast terug naar Antwerpen te komen.”

Als openingsevenement organiseerde Wim Peeters The Galleries Show II, waarmee hij aanknoopte bij zijn debuut in Extra City destijds. Office Baroque en zeven galeries uit Luik, Keulen, Berlijn, Milaan, Warschau en Boekarest presenteerden elk enkele artiesten om in het oog te houden. Voor Office Baroque waren dat de Japanse fotograaf Motoyuki Daifu en zijn Amerikaanse collega John Divola. Galerie Nadja Vilenne uit Luik nodigde de 93-jarige Jacqueline Mesmaeker uit die lange papierrollen beschilderde op maat van het typische seventiesgebouw op de Oudaan.

Wim Peeters bij de papierrollen van Jacqueline Mesmaeker. ©  FH

Nog shows

Volgens Wim Peeters bestaat de uitdaging voor de toekomst erin om lokale, soepele tentoonstellingsmodellen te bedenken die tegelijk voeling hebben met de internationale kunstmarkt. Daarvoor wil hij samenwerken met collega-galeries. Het staat nu al vast dat er dit seizoen nog twee andere Galleries Shows in de Everdijstraat 30/Oudaan komen: Show III staat gepland van 15 tot 18 december en valt samen met de kunstbeurs Art Antwerp in Antwerp Expo. Show IV komt eraan op 20 april en pikt in op Art Brussels. Als het kan, wil Peeters extra ruimte zoeken in de onmiddellijke buurt van de Oudaan.

www.thegalleriesshow.com

Vastgoed

Jobs in de regio