Jan Jambon na ophef over uitspraak: “Wil te snel rijden niet goedpraten”

De Stichting Verkeerskunde betreurt de uitspraak van minister-president Jan Jambon dat hij zijn chauffeur wel eens de opdracht geeft gas te geven wanneer ze dreigen ergens te laat te komen.

debnBron: BELGA

Dat hij die uitspraak uitgerekend woensdag deed, op de dag van de lancering van een campagne die sensibiliseert tegen te snel rijden, “ondergraaft een beetje het draagvlak voor de campagne”, betreurt woordvoerder Werner De Dobbeleer.

In de Vier-talkshow De Tafel van Vier moest de Vlaamse regeringsleider toegeven dat hij zijn chauffeur “heel zelden” vraagt te snel te rijden. “Heel zelden. Maar af en toe moet je gewoon zeggen: ‘we nemen het risico’“, zei Jambon. Indien daar dan een boete van komt, dan betaalt Jambon die wel zelf.

“Een beetje een spijtige uitspraak”, reageerde zegsman De Dobbeleer van de Stichting Verkeerskunde donderdag in De Ochtend op Radio 1. Die lanceerde woensdag net een campagne om snelrijders te sensibiliseren. “Te snel rijden is nooit goed. Je brengt anderen in gevaar. Die snelheidslimieten zijn er niet voor niets. Bovendien win je door te snel te rijden, amper tijd.”

De Dobbeleer geeft toe dat de uitspraak van Jambon natuurlijk erg herkenbaar zijn, “maar net daar proberen we tegen in te gaan met de campagne. Het vergoelijken van te snel rijden is de omslag die we moeten maken”, besluit hij.

Slag in het gezicht

Ook vanuit politieke hoek komt er scherpe kritiek op de ietwat ongelukkige uitspraken van de N-VA-politicus. “Het aantal verkeersslachtoffers daalt maar niet. Overdreven snelheid is doodsoorzaak nummer één in het verkeer. En onze minister-president verklaart doodleuk dat hij zijn hand er niet voor omdraait om de snelheidsregels aan zijn laars te lappen”, reageert Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen). “Hij spuwt hiermee in het gezicht van iedereen die iemand verloor in het verkeer.”

Hij herinnert eraan dat Jambon in 2016 al eens werd geflitst aan 150 km/u. “Niet alleen leert de minister blijkbaar niet uit zijn fouten, het lijkt hem totaal koud te laten dat zijn risicovol rijgedrag anderen in gevaar kan brengen. Dit is onaanvaardbaar.” Bex zal de minister-president in het parlement aan de tand voelen. “Wij willen dat hij ons én alle Vlamingen garandeert dat hij zijn gedrag zal aanpassen, de verkeersregels zal volgen zoals iedereen en dat dit niet meer gebeurt.”

PVDA is eveneens van plan Jambon te interpelleren, zo kondigt fractieleider Jos D’haese aan. Ook mobiliteitsspecialist Joris Vandenbroucke van Vooruit laakt de uitspraken. “Hoe onverantwoordelijk kan je zijn, eigenlijk?” Hij heeft het over een “slag in het gezicht van de familie en vrienden van de jaarlijks ruim 500 doden en 40.000 gewonden in ons moordend verkeer. Shame on you, Jan Jambon”, luidt het op Twitter.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) spreekt van een “zeer ongelukkige uitspraak”. “Sensibilisering is en blijft noodzakelijk, want snelheid is en blijft een killer in het verkeer. We roepen dan ook iedereen op zich aan de snelheidslimieten te houden. Want de snelheidslimiet is de veiligheidslimiet, en veiligheid gaat boven alles”, zegt ze.

Kabinet-Jambon: “Minister-president praat te snel rijden niet goed”

In een reactie aan Belga laat het kabinet-Jambon weten dat de minister-president te snel rijden “niet goedpraat”. “Hij (Jambon, red.) heeft wel eerlijk geantwoord op de vraag of hij al eens gevraagd heeft aan zijn chauffeur om wat haast te maken. Dat gebeurt zelden, maar je kan niet zeggen dat dat nog nooit gebeurd is. En dan heb je het risico dat je net dat ietsje te snel rijdt en een boete oploopt. Maar dat is iets helemaal anders dan vragen om doelbewust overtredingen te doen. Dat kan onder geen beding”, zo verduidelijkt men op het kabinet.

Het kabinet wil vermijden dat de woorden van Jambon “een duiding krijgen die hij niet bedoeld heeft”. “Verkeersveiligheid primeert voor hem altijd, ook als hij dringend naar een afspraak moet”.

Vastgoed

Jobs in de regio