©  Patrick De Roo

Ja, je baas mag je ontslaan als je racistische opmerkingen maakt op Facebook: “De tijd dat dit tot privésfeer behoorde, is voorbij”

Wat je op Facebook doet en zegt, is openbaar en dus mag je bedrijf je er ook op afrekenen. Dat weet nu ook Werner De Gres. Het Vlaams Belang-districtsraadslid had zich racistisch uitgelaten op Facebook over voetballer Lamkel Zé en werd daarvoor door zijn bedrijf Atlas Copco ontslagen. “Het recht op vrije meningsuiting stopt als ze de integriteit van een ander aantast.”

Nina Bernaerts

“Een blanke speler had allang rood gehad voor zulk gedrag, maar een import – soort mensaap – zoals deze kwiet krijgt alles gedaan.” Voetbalfan Werner de Gres liet zich maandag helemaal gaan onder een Facebook-artikel over voetballer Lamkel Zé. Maar al snel kwam de Wilrijkenaar in het oog van de storm terecht, waarna hij zijn commentaar verwijderde. Aan de redactie van VRT liet hij toen nog weten dat hij niet goed snapte waarom er zoveel heisa werd gemaakt over zijn uitlatingen. “Ik ben geen racist, mijn opmerking moet gezien worden in een soort van voetbaltaal”, klonk het.

LEES OOK. Wilrijks Vlaams Belanger op non-actief gezet nadat hij Lamkel Zé ‘mensaap’ noemt: “Ik heb er spijt van, ik ben geen racist”

De Gres werd door Vlaams Belang op non-actief gezet. Werkgever Atlas Copco gaat wel nog een stap verder. Woensdag raakte bekend dat de man ontslagen werd. “Atlas Copco heeft beslist om de professionele samenwerking met de heer De Gres te beëindigen. Dit naar aanleiding van racistische uitlatingen op sociale media, waarvoor onze werknemer reeds eerder een schriftelijke waarschuwing kreeg”, aldus Wouter Ceulemans, President Airtec Divisie. “Bij Atlas Copco in Wilrijk werken meer dan vijftig verschillende nationaliteiten. We streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving en vragen onze medewerkers een constructieve samenwerking aan te gaan. Racisme kent geen plaats binnen ons bedrijf.” Of de Gres zijn ontslag zal aanvechten is niet duidelijk, de man wenste zelf niet te reageren.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Het racisme dat volgde was vele malen erger dan de fratsen van Lamkel Zé zelf”

Openbaar domein

Het is in ieder geval niet de eerste keer dat Atlas Copco een werknemer ontslaat na racistische posts op Facebook. Ook in 2018 werd een werknemer – eveneens een Vlaams Belang-lid – ontslagen voor dergelijke uitlatingen.

“De tijd dat Facebook-posts in de privésfeer werden gezien, is voorbij”, zegt Nele Mertens, juridisch expert bij HR-dienstverlener Acerta. “Vroeger had je een eigen Facebookmuur waar enkel je vrienden op kwamen. Maar posts zoals deze zijn openbaar en worden dus ook al een tijd gezien als openbaar domein. Er is natuurlijk het recht op vrije meningsuiting, maar die stopt als het de integriteit van een ander aantast – en racisme doet dat zeker. Een organisatie heeft dus het recht om je op die basis aan de deur te zetten.”

Zeker als het de tweede keer is, zegt Mertens. “Atlas Copco heeft een sterk argument: ze geven mee dat ze de man eerder al schriftelijk gewaarschuwd hadden voor gelijkaardige feiten. Dan staat hen niets in de weg om er ook effectief sancties aan te verbinden, in dit geval dus een ontslag.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio