© RTV

A12 aan Duvel Moortgat komende nacht afgesloten voor werken aan verkeerslichten

Puurs-Sint-Amands -

In de nacht van 6 op 7 oktober wordt gewerkt aan de verkeerslichten op het kruispunt van de A12 met de Veurtstraat en Breendonkstraat in Puurs-Sint-Amands en is de A12 afgesloten in beide richtingen. De nieuwe lichtenregeling gaat in werking op 15 oktober, die dag is de middenberm ter hoogte van het kruispunt afgesloten en kan het verkeer de A12 niet kruisen.

Guy Delforge

“Om de verkeersveiligheid te verhogen en een vlotte doorstroming van het verkeer te garanderen op het kruispunt van de A12 met de Veurtstraat en Breendonkstraat, voegen we een nieuwe regeling in voor de verkeerslichten”, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Een aannemer plaatst in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 oktober nieuwe portieken en doet voorbereidende werken om de hinder bij de indienstneming te beperken. Zaterdag 15 oktober omstreeks 17u of vroeger treedt de nieuwe verkeerslichtenregeling in werking.”

A12 afgesloten

Zo moet het verkeer omrijden in de nacht van 6 op 7 oktober. © Agentschap Wegen en Verkeer

Tijdens de eerste werken is de A12 ter hoogte van het kruispunt in beide richtingen volledig afgesloten, van donderdag 6 oktober 21u tot vrijdag 7 oktober 6u. De A12 kruisen kan wel via de Veurtstraat en Breendonkstraat. Verkeer richting Antwerpen verlaat de A12 in Londerzeel via de Technologielaan en de Weversstraat. Verkeer richting Brussel verlaat de A12 via complex Willebroek-Zuid en Koning Boudewijnlaan (N16).

15 oktober

Op zaterdag 15 oktober, van 8 tot 17u, voert het AWV enkele laatste werken uit om de nieuwe lichtenregeling in werking te laten treden. De middenberm van de A12 wordt hiervoor afgesloten omdat de verkeerslichten kortstondig gedoofd worden. De A12 kruisen is dan niet mogelijk. Verkeer komende van de Veurtstraat kan dus niet links afslaan richting Antwerpen. De omleiding loopt via Meerstraat - Oudemanstraat - Weversstraat - Technologielaan. Verkeer vanuit de Breendonkstraat dat naar Brussel wil, kan keren op het complex Willebroek-Zuid. De aannemer kan in de loop van de dag, rijvak per rijvak kortstondig - maximaal telkens een half uur - afsluiten om kleine aanpassingswerken te doen.

Zo moet het verkeer omrijden op 15 oktober. © Agentschap Wegen en Verkeer

De nieuwe regeling verhoogt volgens het AWV de verkeersveiligheid op het kruispunt op verschillende manieren. Zo wordt een ‘dilemmazone bewaking’ in de lichtenregeling ingevoerd, om het aantal kop-staartbotsingen te doen dalen. Een dilemmazone is het gebied waar bestuurders beslissen of ze door het oranje rijden of stoppen. In die zone komt extra detectie, zodat het licht iets langer groen blijft als een voertuig zich in de dilemmazone bevindt, alvorens naar oranje wordt overgegaan. Zo wordt vermeden dat een eerste bestuurder beslist om te stoppen en het achterliggende verkeer niet. Verder waarschuwt een knipperlicht het verkeer dat vanuit de Veurtstraat of de Breendonkstraat de A12 opdraait, dat fietsers en voetgangers de A12 kunnen oversteken. “We stellen de lichten zo af dat fietsers en voetgangers even lang groen hebben. Momenteel hebben fietsers langer groen dan de voetgangers, wat bij bestuurders voor verwarring kan zorgen”, klinkt het bij het AWV.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio