Op de lege linkse sokkel naast de trappen van het KMSKA komt het beeld Mimesis van Lili Dujourie.  ©  Frederik Beyens

KMSKA onthult boomsculptuur van Lili Dujourie op 28 oktober

Antwerpen
Frank Heirman

Op 28 oktober wordt de sculptuur Mimesis van Lili Dujourie onthuld op de linkse sokkel voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Normaal had het kunstwerk klaar moeten zijn bij de feestelijke opening van het museum maar de fabricage in brons nam meer tijd in beslag dan gepland.

Eind 2021 werd het negentiende-eeuwse standbeeld ‘De faam’ van Léon Mignon op de rechtse sokkel naast de trappen van het KMSKA gehesen. Het beeld was voor die plek ontworpen, maar verhuisde in 1905 naar de achterkant van de museumtuin, toen het geplande beeld voor de linkse sokkel unaniem werd afgekeurd. Zo bleven de beide sokkels altijd leeg. De restauratie van het museum werd aangegrepen om de kale postamenten opnieuw in te vullen.

Voor de linkse sokkel werd een beperkte wedstrijd georganiseerd, die Liliu Dujourie (81) won. Zij maakte naam met video’s over haar naakte lichaam, die trouwens nu te zien zijn in het M HKA, en met barokke sculpturen in marmer en textiel. Voor het KMSKA ontwierp ze haar allereerste bronzen beeld. Dujourie liet zich inspireren op een boom en bedacht een soort wortelstructuur die de hele sokkel in beslag neemt en afdaalt naar de Leopold De Waelplaats. Afbeeldingen van de sculptuur blijven geheim tot de plechtige onthulling op 28 oktober om 15u. (fh)

Vastgoed

Jobs in de regio