Meer dan 400 leerlingen volgen onderwijs aan het GTI. © RR

GTI Mortsel viert zijn zestigste verjaardag: “Begonnen in twee gehuurde huizen”

Mortsel -

Het Gesubsidieerd Technisch Instituut Mortsel bestaat zestig jaar. “Dit vieren we vrijdag met de opening van een nieuwbouw waarin onze leerlingen de technieken installeerden”, zegt directeur Essers.

Filip Spoelders

Kathleen Essers is sinds september 2020 directeur van het GTI in de Dieseghemlei. Voordien was ze al vele jaren leerkracht aan de school en als geschiedkundige heeft ze ook een voeling met het verleden van het GTI.

Sanitaire installaties was de eerste richting aan de school. © RR

“Zestig jaar geleden ontstond het idee om een beroepsschool voor het zevende en het achtste leerjaar op te richten. Met de aanwezigheid van Gevaert in Mortsel was er nood aan geschoolde arbeidskrachten. Sanitaire installaties en binnenhuisversiering waren de eerste richtingen die in 1962 werden aangeboden”, blikt Essers terug.

De lessen vonden plaats in twee gehuurde huizen, één in de Lieven Gevaertstraat en één in de Deurnestraat. Verder was er een werkplaats in het Deurneleitje. In 1970 volgde de verhuis naar een nieuwe school waar het GTI nog altijd gevestigd is.

Het GTI bevindt zich sinds 1970 aan de Dieseghemlei. © RR

“Op deze site geven we les aan 400 tot 450 leerlingen. De twee richtingen die aan de basis lagen van deze school zijn ondertussen uitgebreid tot een gevarieerd aanbod voor ASO, TSO en BSO. Momenteel is de opleiding elektriciteit populair. Aangezien we geen oneindige ruimte hebben voor onze praktijkvakken hebben we een wachtlijst.”

De toestroom van meisjes naar het technisch instituut zit in de lift maar deze mag zeker nog stevig aangroeien. “De afgelopen drie jaar is het aantal meisjes verdubbeld. Maar met twintig meisjes op meer dan vierhonderd leerlingen is er een inhaalbeweging nodig. In elke richting zit nu wel minstens één meisje.”

Lassen was snel een klassieker aan het GTI. © RR

De school heeft zich altijd graag naar buiten georiënteerd. “Voor stages, opleidingen en het sponsoren van machines werken we nauw samen met de bedrijfswereld. Al mag dit nog intenser verlopen. Met verschillende projecten dragen we bij tot de ontwikkeling van Mortsel. De betonnen paaltjes rond de kerk van Mortsel-dorp werden door ons geschilderd en de naamplaatjes voor de urnes op het kerkhof worden hier gemaakt. Recent hielpen onze leerlingen mee om de collectieve opvang voor Oekraïense vluchtelingen in orde te maken.”

Met de opening van een nieuw STEM-labo en twee klaslokalen vrijdag kunnen de talenten van de leerlingen weer worden ontdekt.

Leren over de elektrische soldeerbout. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio