Giel Rossel toont zijn eerste scheidsrechterstruitje. © Tommy Maes

15-jarige Giel Rossel van Hockey Club Inter Mol fluit op nationaal niveau

Mol, Lommel -

Giel Rossel (15) uit Lommel is naast speler bij Hockey Club Inter Mol ook scheidsrechter. Hij is zelfs een van de jongsten in België die op nationaal niveau fluit. “Als scheidsrechter zorg je er mee voor dat het een leuke wedstrijd wordt”, zegt hij.

Giel Rossel uit Lommel is al van jongs af gebeten door hockey. Zo speelt hij sinds zijn zesde bij Hockey Club Inter Mol, maar doorgaans staat hij in een andere hoedanigheid op het veld. Zo is hij ook sinds zijn negende scheidsrechter. “De passie is ontstaan toen ik al hockey speelde”, vertelt hij. “Ik zag mijn vader vaak in die functie bezig en het leek me ook interessant om een wedstrijd in goede banen kunnen leiden. Toen ik 9 jaar werd, heb ik een onlinescheidsrechterexamen afgelegd en sindsdien ben ik actief als club umpire of scheidsrechter bij de club.”

Dit jaar zette Giel een grote stap in zijn scheidsrechtersloopbaan. Sinds augustus is hij ook scheidsrechter op nationaal niveau. “Ik fluit nationale jeugdwedstrijden tot en met categorie U14”, zegt hij. “Gemiddeld gaat het om drie wedstrijden per weekend: een op nationaal niveau en een tweetal als clubscheidsrechter bij Hockey Club Inter Mol. En daarnaast speel ik ook nog hockey. Zelf spelen vind ik even leuk als scheidsrechter zijn, maar buiten het seizoen merk ik toch dat ik er naar uitkijk om wedstrijden te fluiten.”

Olympische Spelen

Bij bijvoorbeeld voetbal is de scheidsrechter vaak kop van jut bij spelers en publiek, maar volgens Giel valt dat bij hockey heel goed mee. “De omgang bij hockey is veel vriendschappelijker, maar uiteraard moet je als scheidsrechter de wedstrijd in de hand houden. Het is uiteraard belangrijk om er op te letten dat de spelregels worden gerespecteerd, maar je zorgt er ook meer voor dat het een leuke wedstrijd wordt. Elke wedstrijd is anders, wat ik ook heel leuk vind aan scheidsrechter zijn. Wel zet ik me voor elke wedstrijd even hard in, of het nu een nationale wedstrijd is of een jeugdwedstrijd op de club. Ik wil ook verder blijven groeien als scheidsrechter. Mijn grote droom is een hockeywedstrijd fluiten op de Olympische Spelen.”

Van 1 tot 9 oktober is het ook de ‘Week van de Official’. De Vlaamse Sportfederatie zet dit jaar de opleiding en bijscholing van nieuwe scheidsrechters, juryleden en wedstrijdsleiders in de kijker. “Acht op tien sportfederaties kampen met een tekort aan officials, zoals scheidsrechters”, zegt Sara Pannecoucke van de Vlaamse Sportfederatie. “Ze vinden het vooral moeilijk om geëngageerde jongeren aan te trekken en op te leiden. We hebben daarom een onlineleerplatform ontwikkeld waar alle sporten hun wedstrijdleiders opleiden. Ze kunnen er leertrajecten op maat van elke specifieke discipline opstellen en we begeleiden de federaties met de opstart van trainingsmodules. Online kunnen we ook meer jongeren warm maken om een opleiding tot official te volgen.”

  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio