Jarno heremans, Hannelore Verschueren en Elvis Siaw Agbana staan dit schooljaar voor het eerst voor de klas.  © Stijn Van de Sande

Beginnende leerkrachten van Kitos-scholen leren elkaar kennen tijdens startersevent: “Zeker geen spijt van keuze voor het onderwijs”

Mechelen -

Scholengroep Kitos organiseerde woensdag een evenement voor startende leerkrachten. Zo’n honderd leraars die recent begonnen op één van de scholen van de groep, kwamen er samen om workshops te volgen en ervaringen uit te wisselen, want ze hebben allemaal hun eigen redenen om voor het onderwijs te kiezen.

Stijn Van de Sande

Uitgerekend op de dag van de leerkracht organiseerde scholengroep Kitos voor de allereerste keer een startersevenement in de feestzaal van Colomaplus in Mechelen. Zo’n honderd leraars die dit of vorig schooljaar in het onderwijs stapten, tekenden er present. “We wilden het eigenlijk vorig jaar al eens organiseren, maar toen stak corona er een stokje voor. Nu kunnen de kersverse leerkrachten wel kennismaken met elkaar. Het is een mix van pas afgestudeerden en zij-instromers”, zegt Liliane Jansegers van Kitos.

De beginnende onderwijzers hebben allemaal hun eigen reden om voor de klas te gaan staan. Ze laten zich niet afschrikken door negatieve geluiden over bijvoorbeeld de werkdruk. Eén van hen is Hannelore Verschueren. Zij was tot voor kort manager van Hotel Vé op de Vismarkt. “Ik heb een carrière van vijftien jaar als zelfstandige in onze familiezaak achter de rug”, zegt ze. “Het was tijd voor iets helemaal anders. Omdat ik altijd graag met kinderen heb gewerkt, koos ik voor het onderwijs. Ik voel dat ik de juiste keuze heb gemaakt, want ik kom iedere dag gelukkig thuis.”

Leerlingen inspireren

Elvis Siaw Agbana komt dan weer net van de schoolbanken. Hij startte vorige week als leerkracht artistieke vorming en muziek op het SNOR in Duffel. “Ik had zelf een erg inspirerende muziekleerkracht”, vertelt hij. “Hoe zij met de leerlingen omging, dat wilde ik zelf ook doen. Ik wil jongeren inspireren. In het lerarenkorps zijn er maar weinig mensen met een donkere huidskleur. Door in het onderwijs te stappen, wil ik een voorbeeld zijn. Mijn eerste week is alvast vlot verlopen. Ik ben goed opgevangen en heb zeker geen spijt van mijn keuze.”

De leerkrachten konden onder meer verschillende workshops volgen. “Vooral voor de zij-instromers is dat waardevol om de kloof tussen de theorie uit de opleiding en de praktijk in het klaslokaal te verkleinen”, aldus Kitos.

Zo’n honderd beginnende leerkrachten van Kitos kwamen samen om elkaar beter te leren kennen en workshops te volgen. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio