Weerfreak Gunter Willekens (links) schonk zijn weerstation aan Natuurpunt, hier vertegenwoordigd door Jan Mallants, en Alois Mertens.  ©  rr

Weerfreak zet gegevens hypermoderne weerantenne gratis online: “Je ziet de temperatuur per minuut stijgen of dalen”

Balen -

Om te weten hoe warm het in hun dorp is of hoeveel regen er in hun tuin gevallen is, moeten Balenaars niet meer te rade gaan bij weerman Frank Deboosere. Nee, dankzij hun dorpsgenoot Gunter Willekens - een lokale weerfreak - beschikt de gemeente nu over een eigen hypermodern weerstation. Het toestel zet à la minute een schat aan Balense weergegevens online. “Die informatie kan iedereen gratis raadplegen en kan erg nuttig zijn voor natuurbeschermers of landbouwers ”, zo beweert hij enthousiast.

Journalist Gunter Willekens is al langer lichtjes geobsedeerd door het weer. In zijn grote tuin aan de Ongelberg staat al jaren een pluviometer, een toestel dat aangeeft hoeveel regen er is gevallen. “De gegevens geef ik dagelijks door aan het KMI”, zegt hij. “Ik kan nu al meegeven dat de regio Mol, Dessel en Balen de natste september aller tijden achter de rug heeft. Er is niet minder dan 220 liter gevallen.”

Openbaar en gratis

Naast een pluviometer heeft Gunter Willekens nu een eigen weerstation aangekocht. “Je moet je daarbij niet die grote witte kasten voorstellen die het KMI overal in Vlaanderen heeft staan”, zegt hij. “Integendeel, het gaat over een toestel van Slovaakse makelij dat heel compact en redelijk goedkoop is. Maar het weerstation is heel accuraat en werkt op zonne-energie. Het grote voordeel is dat je al de gegevens die het toestel meet onmiddellijk online kan raadplegen. Je ziet minuut na minuut de temperatuur in Balen stijgen of dalen.”

Gunter is niet de enige weeramateur met een dergelijk weerstation in Vlaanderen. “Ik ben lid van het BMCB, de Belgische Meteoclub”, vertelt hij. “We zijn met tachtig weerliefhebbers, verspreid over heel België. Er zitten elektriciens en journalisten tussen maar ook mensen die dagelijks bezig zijn met weer. We zijn ermee gestart omdat je nergens betrouwbare weergegevens van je eigen gemeente kon terugvinden. Het KMI heeft ook een netwerk van lokale medewerkers. Zo lever ik hun de neerslaggegevens voor Balen en zit er nog een collega in Retie. Maar dat zijn redelijke grote afstanden. Terwijl het netwerk van de BMCB veel fijnmazig is. Bovendien zijn onze gegevens openbaar. Elke burgers kan onze gegevens opvragen, terwijl je ze bij het KMI moet opvragen. Vaak krijg je ze niet of moet je ervoor betalen.”

Nuttige gegevens

Het Balens weerstation is evenwel geen weervoorspeller. “Nee”, zegt Gunter. “Het meet de temperatuur, de neerslag, de luchtdruk, de luchtvochtigheid, of windsterkte. Combineer je die informatie met andere gegevens die je op het internet kan vinden, dan kan je wel perfect een plaatselijk weerbericht opstellen. “

“Maar belangrijker is dat je met die gegevens zicht krijgt over hoe het weer evolueert”, zo geeft hij aan. “We worden jaar na jaar geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatopwarming. Toch zijn er nog steeds mensen die ontkennen dat het warmer wordt. Het kan bijvoorbeeld ook interessant zijn voor boeren. Zo komen verzekeringen pas tussen bij schade als er een bepaalde hoeveelheid neerslag is gevallen. Aan de hand van de metingen in zijn buurt, kan de boer dan de bewijzen aanleveren dat er wel degelijk zo veel regen is gevallen in Mol of Balen.”

 ©  rr

Natuurpunt

Gunter Willekens heeft zijn weerantenne geschonken aan Natuurpunt. Het toestel staat sinds dinsdag opgesteld aan hun nieuwe ontmoetingscentrum aan de Peer Luytenduijk in het natuurgebied de Vennen. “Voor Natuurpunt is het weerstation ook erg interessant”, zegt Willekens. “De Vennen is een buffer en overstromingsgebied aan de Grote Nete en de Hoofdgracht. Ze hebben er zelf een 20 peilpunten opgesteld. Als het weerstation hen de gegevens doorgeeft over hoeveel neerslag er gevallen is, kunnen ze bij een aangekondigde grote regenval de kansen op wateroverlast of overstromingen voorspellen.”

Je kan de weergegevens voor Balen opvragen via https://meteo-be.net/nl/kaart

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio