In de Boomstraat was het op de koppen lopen. Vooral de dieren trokken veel kijklustigen. © Joris Herregods

Na vier jaar eindelijk weer vrolijke beestenboel op Bornemse jaarmarkt: “Het is pas compleet als er dieren zijn”

Bornem -

De jaarmarkt in Bornem lokte woensdag een massa volk naar het centrum. Vooral op de dierenmarkt was het aanschuiven. De zon prikte rond de middag door de wolken. “Eindelijk staan er weer dieren, anders zouden we niet gekomen zijn”, klonk het bij veel bezoekers. “Het jaarmarktcomité krijgt weer de financiële- en logistieke steun van de gemeente. Dit moeten we in ere houden”, zegt Kevin Van Ranst, organisator van de veeprijskampen.

Leo De Nijn

Al vroeg op de dag was het op de meeste plaatsen op de koppen lopen. Want Bornem jaarmarkt dat is voor velen een dagje vakantie, rondslenteren langs de meer dan honderd kraampjes, kennissen ontmoeten die ze lange tijd door corona niet meer gezien hadden en een oestertje of een smoutebol eten. Ook de kermis en de lokale horeca pikken een stevig graantje mee.

Opa Luc De Jonghe met Vince en Louwis. © Joris Herregods

Het was, door allerlei omstandigheden, al vier jaar geleden dat er op de jaarmarkt in Bornem nog dieren hebben gestaan. “We hebben de dierenmarkt weer op de rails”, zegt Kevin Van Ranst, organisator van de dierenmarkt. Een aantal telefoons naar de landbouwers was genoeg om te pronken met 250 dieren, waaronder de mooiste koeien, stieren, paarden, pony’s, geiten en schapen, maar ook nog veel kleinvee. “De gemeente heeft een budget vrijgemaakt van 15.000 euro. Maar als je ziet hoe de bezoekers hier van genieten, dan is dat goed besteed”, zegt ook Bjorn Caljon, algemeen personeelsdirecteur van de gemeente Bornem.

Nancy Van Keer met haar vriend en dochtertje One. © Joris Herregods

Geen jaarmarkt zonder dieren

Nancy Van Keer uit Bornem was met haar vriend en dochtertje One (4) op stap. “Mijn dochter is een echte dierenvriend. We kunnen niet snel genoeg naar de dierenmarkt stappen. Voor ons is de jaarmarkt pas compleet als er dieren zijn.”

In de Achterweide- en Kloosterstraat was het een parade van paarden en koeien. “We komen al 30 jaar naar de jaarmarkt”, vertellen Martine De Coninck en Hugo De Pauw uit Hingene. Samen met hun kleinkinderen Vic (9) en Lena (7), die naar de ‘merries zonder tanden’ staan te kijken, genieten ze met volle teugen. “En straks nog naar de kermis”, lacht Vic. Wat verder bij de pony’s wandelt oma Vera met haar kleinkinderen Noah (6) en Jinthe (4). “Het leuke is dat je mensen tegenkomt die je lang niet hebt gezien”, vindt ze.

Vic en Lena komen met oma Martine en opa Hugo naar de dieren kijken. © Joris Herrgods

De oma’s op stap met Noah en Jinthe. © Joris Herregods

Luc De Jonghe (65) woont al 42 jaar in Oppuurs (Puurs-Sint-Amands). “Maar als je in Bornem bent geboren, dan is de jaarmarkt een evenement dat je niet mag missen. Toen er werd aangekondigd dat er geen dieren zouden staan, dan heb ik de jaarmarkt even de rug toegekeerd. Een jaarmarkt zonder dieren, dat is er geen. Vroeger moest ik vakantie nemen, nu ben ik met pensioen.” Zijn kleinkinderen Vince (8) en Louwis (6) strelen de mini-paardjes. “Zou leuk zijn voor in onze tuin”, merkt Vince op.

Tussen de nadarafsluiting door aaien Stien (8) en Ube (5) de geitjes. Papa Davy is leraar in De Linde in Bornem. Alle scholen in Groot-Bornem zijn op jaarmarktdag gesloten. “Heel plezant om de geitjes aan te raken. Wat zijn dat lieve diertjes”, zegt Stien.

Stien (8) en Ube (5) aaien de geitjes. © Joris Herregods

Krachtpatser

Wat een krachtpatser, die Mack De Boeck (4) uit Lippelo. Samen met nonkel Jerry sjouwt hij in de Kloosterstraat de dikbillen voor de jury. Als een volwaardige boer tikt hij met een stok op het achterwerk van de koeien en vaarzen. “We hebben al twee medailles gewonnen”, geeft hij ons mee. Zelfs stier Pompadour – een kolos van 1 ton – moet in het lijntje lopen. Mack wijst naar zijn jongste aanwinst. “Dat is mijn meutteke Tiamo. Schattig hé!”.

Krachtpatser Mack De Boeck (4) weet goed om te gaan met koeien en stieren. Hij is erg fier op zijn gewonnen medailles. © Joris Herregods

Rond de middag gaan op het Kardinaal Cardijnplein de kermismolens aan het draaien. Er hangt een geur van braadworsten en smoutebollen in het centrum. Het feest gaat verder. De jaarmarkt van Bornem is in ere hersteld.

Lopen voor de jury van de veeprijskamp. © Joris Herregods

Organisator van de veeprijskampen, Kevin Van Ranst, is erg tevreden dat er weer een jaarmarkt is met dieren. © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio