Dit is maar een mogelijk toekomstbeeld hoe de omgeving van zaal ‘t Hof (met links hotel Karmel) er in de toekomst uit zou kunnen zien. © Stad Herentals

Bouw nieuwe stadsfeestzaal moet in 2025 starten

Herentals -

Het stadsbestuur van Herentals hoopt dat het in 2025 kan starten met de bouw van een nieuwe stadsfeestzaal in plaats van de versleten zaal ’t Hof. In de stedelijke visie hoort daar ook een ondergrondse parking bij.

Hans Otten

De plannen voor een vernieuwing van de omgeving van zaal ’t Hof gaan al enkele jaren mee, in 2012 werd er zelfs een masterplan rond opgesteld. Het stadsbestuur kon in 2019 de gronden van de site overkopen van het Dekenaat Zuiderkempen, waardoor het voornemen concreet vorm krijgt. “Het doel is om zaal ’t Hof af te breken en te vervangen door een nieuwe stadsfeestzaal”, klinkt het. “Maar we wensen er ook een nieuw jeugdhuis, een nieuw stadhuis en een ondergronds parkeerterrein in onder te brengen, dit alles met aansluiting op een uitgebreid stadspark. We laten nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Grote Markt zonder parkeerplaatsen

Het idee is om bij de nieuwe stadsfeestzaal in de hoogte te werken, waardoor de doorgang naast hotel Karmel naar het binnengebied, het Loopke en het Stadspark breder wordt. Dat laat het historische gebouw waarin het hotel ondergebracht is ook beter tot zijn recht komen. Maar tegelijk kunnen de bureaus van de stadsdiensten dan boven de feestzaal worden opgenomen. Belangrijk is ook dat de verwerving van de grond vooral de aanleg van een ondergrondse parking iets gemakkelijker maakt. Die moet het verdwijnen van de parkeerplaatsen opvangen wanneer Herentals de Grote Markt – op zijn minst deels – parkeervrij maakt.

“Bij de heraanleg van het binnengebied is altijd verteld geweest dat dit maar een tussenfase is. Doel is het hele gebied te onderkelderen met ondergrondse parking. Maar ook als er ooit de intentie volgt om gronden te verkopen voor bijkomende woningbouw is het best dat de stad zelf eigenaar is.” De verwachting is dat de eerste werkzaamheden in 2025 aanvatten.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio