Leerlingen van het Sint-Ursula Lier nemen de biodiversiteit onder de loep. © Provincie Antwerpen

PIME lanceert nieuwe activiteit rond biodiversiteit: leerlingen moeten klimaatcode proberen kraken

Lier, Heist-op-den-Berg -

Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) in Lier pakt uit met een nieuwe activiteit voor leerlingen van de tweede graad van het secundair onderwijs. Dit nieuwe programma kreeg de naam Biodiversiteit onder druk en omvat twee brandend actuele thema’s.

Chris Van Rompaey

Biodiversiteit onder druk staat helemaal in het teken van biodiversiteit, klimaat en hoe deze twee factoren elkaar beïnvloeden. De leerlingen trekken met een ervaren begeleider de prachtige natuurtuin van het PIME in om de plaatselijke biodiversiteit van dichterbij te bekijken. Zo ontdekken ze wat biodiversiteit precies is en waarom die belangrijk is voor een gezonde planeet”, zegt Anouk Vermeeren, consulent educatie.

“De klimaatverandering heeft echter ook invloed op de aanwezige fauna en flora. Aan de hand van verschillende opdrachten in het veld leggen de leerlingen de link tussen de verandering van het klimaat en de lokale biodiversiteit.”

Fake news

Als rode draad doorheen Biodiversiteit onder druk worden de leerlingen uitgedaagd om fake news over de onderwerpen ‘klimaatverandering’ en ‘biodiversiteit’ de wereld uit te helpen. Aan de hand van verschillende hints tijdens de opdrachten kraken de leerlingen de klimaatcode en maken het werk van klimaathackers ongedaan.

Studenten van het Sint-Lambertusinstituut deden een poging om de klimaatcode te kraken. © Provincie Antwerpen

De leerlingen van het Sint-Ursula-instituut uit Lier en het Sint-Lambertusinstituut uit Heist-op-den-Berg kwamen alvast in primeur de nieuwe activiteit uitproberen. “Het echt ‘beleven’ is super, dit kan in een klaslokaal niet! De activerende werkvormen maken de onderwerpen visueel en tastbaar”, aldus een deelnemende leerkracht.

Biodiversiteit onder druk is vanaf maart 2023 te volgen en neemt een halve dag in beslag. Je kan het kraken van de klimaatcode perfect combineren met de activiteiten Veldwerk water BBI of Heide-eXPerts. Reserveren is nu al mogelijk. (cvr)

www.pime.be

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio