Zuster Maria (links) kreeg het eerste exemplaar uit handen van de schooldirectie.Recht staat docent Koen Cools.  © Marc Peeters

Van 200 jaar Zusters der Christelijke Scholen naar 120 jaar lerarenopleiding: “The Joy of Teaching”

Vorselaar -

Het eerste exemplaar van het gloednieuwe boek ‘The Joy of Teaching’ is woensdagmiddag overhandigd aan de Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar. Met het boek wordt 120 jaar lerarenopleing in Vorselaar gevierd. Die lerarenopleiding wordt nu verzorgd door de Thomas More hogeschool, maar zonder de zusters was de campus Vorselaar van Thomas More er wellicht nooit geweest.

Marc Peeters

Het boek had al in 2020 moeten verschijnen. De congregatie Zusters der Christelijke Scholen bestond toen 200 jaar en de directie van Thomas More ging op zoek naar een passend geschenk. “Tien studenten verdiepten zich in het verleden van de onderwijscongregatie”, weet Koen Cools, docent aan de hogeschool.

“Aan de hand van 12 portretten, interviews en gesprekken met oud-studenten brachten ze visies op leraarschap in kaart. Met de interviews wilden ze zoveel mogelijk generaties overspannen. Van hoogbejaarde zusters tot pas afgestudeerde juffen en meesters. De mensen waarmee gesproken werd, kregen dezelfde vragen voorgeschoteld.”

Katelijne Van der Plas van Thomas More verwelkomde de zusters. © Marc Peeters

Het werd een zoektocht naar de essentie van het leraarschap over de generaties heen. Maar toen was er corona. Het feestjaar na twee eeuwen congregatie werd grotendeels afgelast en de interviews, voor zover die al hadden plaatsgevonden, verdwenen in de schuif. “Gelukkig was er dit jaar met de viering van 120 jaar lerarenopleiding een nieuw jubileum om het project te reanimeren”, zegt Cools.

“We hebben de interviews herlezen, aangevuld en bewerkt en het is een prachtig boek geworden. De tijdsgeest waarin de twaalf getuigen hun vak hebben geleerd is door de jaren heen fel veranderd, maar de lezer kan toch duidelijk vaststellen dat de passie om jonge mensen iets bij te brengen steeds aanwezig is gebleven.“

Naast de twaalf getuigenissen toont het boek ook twaalf voorwerpen die de iets minder jonge schoolganger zich beslist nog zal herinneren. En 120 jaar lerarenopleiding in Vorselaar wordt ook nog eens samengevat in 12 momenten. Algemeen overste zuster Maria mocht woensdagmiddag het allereerste boek in onvangst nemen. “Ik heb het uiteraard nog niet gelezen maar ik weet nu al dat jullie ons met niets anders zo blij hadden kunnen maken dan met een verrassend boek.”

Zuster Irma mocht mee de taart aansnijden. © Marc Peeters

Zuster Irma Nys, afgestudeerd in 1970, is één van de 12 getuigen. Ze woonde de boekvoorstelling bij. “Ik vind de manier waarop men het boek heeft opgebouwd en waarbij de verschillen maar ook de gelijkenissen tussen de verschillende generaties blijken prima gedaan. De diepgravende maar ook de snelle vragen zijn goed gevonden.” Naast het boek had de directie van Thomas More ook nog een verjaardagstaart mee voor de zusters.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio