Sam Rosenboom (26) heeft van zijn passie zijn beroep kunnen maken. Hij is een van de jongste antiquairs in het land en hij is er al een tiental jaar mee bezig. © Joren De Weerdt

Jonge antiquair Sam (26) opent magazijn in Kessel: “Ik krijg vaak mensen uit China over de vloer, oudere Europese meubels zijn er een hype”

Nijlen, Kessel -

Sam Rosenboom (26) heeft van zijn passie zijn beroep kunnen maken. Waarschijnlijk is hij een van de jongste antiquairs in het land. Hij is er al een tiental jaar mee bezig. De zaken lopen momenteel zo goed dat hij een groter magazijn in gebruik genomen heeft, achter de vroegere garage Vandecruys in Kessel (Nijlen). Klanten kunnen hem nu ook op afspraak contacteren om in zijn magazijn een kijkje te komen nemen.

Gino Van Looy

“Ik ben als 16-jarige begonnen met spullen te verkopen op een plaatselijke rommelmarkt”, begint Sam Rosenboom zijn verhaal. “Dat liep eigenlijk wel goed en ik was direct gepassioneerd door dat wereldje. Wat later ben ik dan tweedehandsspullen beginnen te verkopen in de garage van mijn ouders. Na een tijdje werd ook dat te klein en moest ik een magazijn gaan huren om alles te stallen.”

Stilaan was Sam zich ook gaan specialiseren. “Er zijn handelaars die alles opkopen en dat dan verder verkopen, maar dat doe ik niet. Ik heb me gespecialiseerd in de periode van 1940 tot 1980 en dan vooral meubilair en accessoires. Ik lees hier veel over en ga ook vaak naar buitenlandse beurzen, want ik vind dat je moet weten waarover je spreekt. Ik vind het ook gewoon boeiend, het is echt een passie geworden van mij.”

De Willy Van der meeren-kleerkast. Willy Van Der meeren was een topdesigner en architect van eigen bodem. © Joren De Weerdt

Veel klanten uit China

De klanten van Sam komen uit alle windrichtingen. “Dat kan je wel zeggen. Met de huidige communicatiemiddelen en sociale media is een locatie als Kessel ook maar een klik verwijderd. Ik heb heel veel klanten uit China, die me op mijn website hebben gevonden. Blijkbaar is het daar een hype om oudere Europese meubelen in je woning te hebben. Ik krijg dan ook vaak Chinezen over de vloer, die dan rondwandelen in mijn magazijn en dan van alles aanwijzen. Dat wordt op een container gezet en naar ginder gebracht.”

“Ook in de Verenigde Staten heb ik klanten, maar die werken anders. Die kiezen een heel specifiek meubelstuk uit, waarschijnlijk wordt dat gebruikt in een designwoning of een exclusief bedrijf. Ik koop zelf veel op beurzen, maar ook bij particulieren. Ik geef een eerlijke prijs, want ik wil niet dat ze zich achteraf bekocht voelen. Ze kunnen op mijn site ook zien voor hoeveel ik de stukken verkoop.”

Het nieuwe magazijn opent nog meer perspectieven voor Sam. “Met mijn nieuwe magazijn wil ik meer particulieren de kans geven om eens een kijkje te komen nemen. Want op de website kan je wel veel zien, een echte liefhebber wil het ook eens voelen. Bovendien heb ik hier ook mijn restauratieruimte, dat maakt het werken makkelijker. En ik hoop zo natuurlijk ook nieuwe klanten aan te trekken.”

Drie opmerkelijkste stukken

Pierre Chapo-dressoir, vraagprijs: 6.000 euro.

Dit is een zeer zeldzame dressoir gemaakt door een van de beste designers van Frankrijk. De meubels wegen ontzettend veel, maar er zit nergens een schroef in die alles bij elkaar houdt. Alles is op elkaar afgestemd en met houtverbindingen vastgemaakt.

 

Willy Van der meeren-kleerkast, vraagprijs: 2.900 euro. 

Willy Van Der meeren was een topdesigner en architect van eigen bodem. Hij maakte meubels die voor zeer veel mensen toegankelijk waren maar toch met oog voor de esthetiek en het design. Deze kasten eindigen vaak op het containerpark. Ik word er steeds blij van dat ik zo’n stukken kan redden van vernietiging.

 

‘Praying Mantis’-vloerlamp van Jean Rispal, vraagprijs: 3.000 euro.

Toen ik begon met vintage design enkele jaren geleden was dit een van de stukken die ik altijd wou. Dit is een jaren vijftig-vloerlamp gemaakt van Rispal. Hij haalde zijn inspiratie bij de dynamische vorm van een bidsprinkhaan. Hij wou een lamp ontwerpen die niet alleen structureel goed was maar ook een echt kunstwerk.

Pierre Chapo-dressoir. © Joren De Weerdt

‘Praying Mantis’-vloerlamp door Jean Rispal. © Joren De Weerdt

www.modern-antiques.be

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio