De leerlingen dragen rode outfits als verwijzing naar het schoollogo. © nomu

Heilig Graf Turnhout viert 360ste verjaardag op Dag van de leraar

Turnhout -

In het Heilig Graf van Turnhout, één van de oudste basisscholen in de Kempen, bruiste het woensdag met zingende leerlingen, felrode outfits en taart voor vijfduizend leerlingen om de 360ste verjaardag van de school te vieren.

Noreen Muhammad

Het Heilig Graf kent een rijke geschiedenis en dat laat de directie niet onopgemerkt voorbijgaan. Directrice Magali Joret duikt in de geschiedenis en leest tijdens haar toespraak het verhaal van de vijf zusters die de school oprichtten voor aan alle leerlingen.

“Ik voel mij heel feestelijk vandaag. We zijn lang bezig geweest om het concept uit te werken. Leerlingen zijn zich er niet van bewust dat onze school een unieke geschiedenis kent”, begint de directrice met het verhaal. “De kinderen leven zich in het verhaal in. We hebben het concept van het oude boek, de zusters en de kloosters als de rode draad gebruikt”, licht ze verder toe. “De leerlingen waren positief verrast en meteen onder de indruk.”

Muziek verbindt

De leerlingen kregen de voorbije dagen de opdracht om een verjaardagslied in te oefenen. Dat zingen ze woensdag dansend in koor. “Muziek was een fijne manier om de leerlingen de geschiedenis achter deze dag uit te leggen. Ze keken er naar uit om het liedje te zingen. We merken op dat muziek hen ook verbonden heeft aan deze gelegenheid”, vertelt de directrice.

Kleuterjuf Hanne Ronsmans beaamt dat muziek de grootste troef is om te verbinden. “Ik werk al vijf jaar op deze school en dit is de eerste keer dat ik een verjaardag heb bijgewoond. We hebben aan alle leerlingen gevraagd om hun outfit samen te stellen met een rode tint erin. Mijn kleuters mochten het refrein van het liedje zingen en ze waren er heel opgewonden over”, vertelt ze. “Ik geef les aan derde kleuterklas en merkte tijdens de voorbereidingen dat een groot deel van mijn kleuters de geschiedenis van hun school al goed onder de knie hadden”, lacht juf Hanne.

Jaren zestig

Zorgcoördinator en beleidsondersteuner Hilde Vleugels speelde vandaag tijdens het toneeltje één van de zusters die 360 jaren geleden de klooster tot een meisjesschool omvormde. Zelf was ze zes jaar toen ze haar eerste stappen op deze school zette. “Ik ben een ‘graffer’ in hart en nieren. Ik kwam hier terecht toen het nog een meisjesschool was. Ik heb heel mijn schoolcarrière lang een uniform gedragen”, blikt ze terug. “Ik ben erg trots vandaag. Het niveau van de school was vroeger anders. De leerlingen waren vroeger minder mondig, het systeem was strikter en er was niet veel diversiteit. Vandaag is er sprake van meer diversifiëring. Het onderwijs boekt vooruitgang en dat maakt mij trots”, besluit ze.

Dag van de leerkracht

Een mooi toeval: de 360ste verjaardag van de school valt samen met de Dag van de leraar. “De leerkrachten werden vandaag extra in de bloemetjes gezet met een stukje taart”, vertelt directrice Magali Joret. “De leerkrachten dienen niet alleen vandaag, maar elke dag in de bloemetjes gezet te worden voor hun inspanningen. We zijn heel fier op alle leerkrachten en ze doen het elke dag erg goed. Het vraagt veel energie en inspanningen om elke dag het beste van zichzelf naar boven te halen. We zijn voortdurend bezig met hen te ondersteunen en zijn verheugd dat het vandaag dubbel feest was bij ons.”

Zorgcoördinator Hilde Vleugels en schooldirectrice Magali Joret voerden een toneeltje op voor de leerlingen. © nomu

De leerlingen genoten van een cupcake. © nomu

www.heilig-graf.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio