Schepen Bert Vangenechten en Vlaams minister Matthias Diependaele knippen het lint aan de noodwoningen door. © Ronny van den Ackerveken

Gemeente zet nieuwe noodwoningen met Vlaamse subsidies

Rijkevorsel -

In aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zijn woensdag twee noodwoningen op de Helhoekweg in Rijkevorsel ingehuldigd. Ook in de Molenstraat komen twee noodwoningen. Het gemeentebestuur kan voor beide projecten rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid.

Ronny van den Ackerveken

De Vlaamse overheid deed twee jaar geleden een eerste projectoproep naar de lokale besturen voor de bouw of renovatie van noodwoningen. Elk goedgekeurd dossier kwam in aanmerking voor een subsidie van 50% van de kosten. Rijkevorsel diende twee voorstellen in. “Het eerste ging over twee totaal uitgeleefde noodwoningen op de Helhoekweg”, zegt schepen van Sociale Zaken Bert Vangenechten (N-VA). “Een ervan is verkocht om daarmee de naastgelegen woning af te breken en opnieuw te bouwen. De nieuwe noodwoning op Helhoekweg bestaat uit een unit voor twee personen die aangepast is voor mensen met een beperking. De tweede is bestemd voor een gezin en heeft twee slaapkamers. Achter het gebouw is er een tuin waar de bewoners kunnen ontspannen in een groene omgeving.”

Het tweede dossier van Rijkevorsel is bestemd voor de renovatie van een woning in de Molenstraat. “Die moet nog afgewerkt worden. Ook hier komen twee woonunits, waarvan een met drie slaapkamers en een met één slaapkamer. Iedereen voorzien van onderdak is niet vanzelfsprekend. De gemeente is vaak het laatste vangnet voor wie in de problemen zit. De druk op de private woningmarkt maakt het er niet gemakkelijker op”, legt Bert Vangenechten uit. De subsidie voor de woningen op de Helhoekweg bedraagt maximaal 224.000 euro. Voor de Molenstraat gaat het om maximaal 53.000 euro.

Het gemeentebestuur geeft de minister een rondleiding. © Ronny van den Ackerveken

Uitdaging

Matthias Diependaele en Bert Vangenechten onthulden eerst het gedenkbord en knipten daarna het lint door. De minister kreeg ook een rondleiding in het nieuwe gebouw. “Iedereen heeft een woning nodig”, vertelt Matthias Diependaele. “Daar begint alles mee. De komende dertig jaar zijn in Vlaanderen 400.000 extra woningen nodig op een ruimte waar nu al huizen staan. Het wordt een uitdaging om meer woningen te zetten op dezelfde ruimte. Die moeten energiezuinig, circulair en betaalbaar zijn.”

De noodwoning in de Helhoekweg bestaat uit twee units. © Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio