Anita Van Rossem, Lutgard Heyvaerts en Nicole Devisscher van VZW De Polygoon. © Jan Brys

Soldatencinema werd lokale ontmoetingsplek: 100 jaar De Polygoon

Brasschaat -

De Polygoon aan de Kapellei in Maria-ter-Heide bestaat 100 jaar. Dat wordt zondag uitbundig gevierd. Wat ooit begon als een ontspanningsruimte voor de soldaten, is nu een cultuurcomplex voor films en evenementen.

Met de invoering van de algemene dienstplicht in 1913 bleek al gauw nood aan ontspanningsruimtes voor de militairen. Om de militairen uit de naburige cafés te houden, drong aalmoezenier De Ridder erop aan een ontmoetingsruimte buiten de kazerne op te richten. Dat werd dan de vzw Belgische Soldatenkring met als voorzitter baron Della Faille-de Leverghem.

Anita Van Rossem, Lutgard Heyvaerts en Nicole Devisscher achter de toog in de foyer. © Jan Brys

In 1922 kocht de vzw een huisje in de Kapellei en verbouwde dat tot cinema- en biljartzaal, De Kring. In 1974 nam de parochiegemeenschap het gebouw over tot die dan op haar beurt verkocht aan de gemeente Brasschaat. Er werden renovatiewerken uitgevoerd en er kwam een foyer. In april 2019 startte de VZW De Polygoon en twee jaar later gingen grondleggers Lutgard Heyvaerts en Nicole Devisscher van start met de vertoning van films. De foyer doet dienst als ruimte voor allerhande evenementen.

Lutgard Heyvaerts: “We hebben gekozen voor de naam Polygoon omdat dat de oude naam is voor de wijk Maria-ter-Heide. Het betekent veelhoek en verwijst naar de vorm van het militair oefenterrein. Het zaaltje dat vroeger De Kring werd genoemd, heeft een hele geschiedenis achter de rug. De oudere bevolking hier herinnert zich zeker nog de vele cafés die hier vroeger waren. Het waren er zestig. Sommigen hadden geen al beste reputatie. Zaal De Kring kende een geschiedenis van vallen en opstaan. We hebben de oorspronkelijke functie behouden en vertonen iedere dinsdag een film.”

Een beeld uit de tijd van de soldatencinema. © RR

Lutgart Bredael die jaren ijverde voor het behoud van de zaal: “Priester Frans Van Thillo heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van De Kring. Met een grote groep vrijwilligers leverde hij gedurende 40 jaar grote inspanningen om De Kring in ere te houden. Daarom zullen wij hem zondag tijdens de eucharistieviering zeker gedenken.”

Een feestje uit de tijd van de soldatencinema. © RR

Bestuurslid van VZW De Polygoon Anita Van Rossem stond nog op de planken in de tijd toen men nog sprak over Zaal De Kring. “Dat waren compleet andere tijden. Wij repeteerden soms bij een temperatuur van 5 graden Celsius. Alleen bij de opvoeringen konden we de zaal verwarmen”, zegt Anita die vandaag instaat voor de verhuur van zaal en foyer. “Tijdens corona hebben we een zeer moeilijke tijd gekend, maar nu begint het wel te lopen met toneel, muziek, familiefeestjes of vergaderingen. We hebben nu een team van 27 vrijwilligers, maar dat mogen er gerust meer zijn.” (jbr)

Zondag 9 oktober is iedereen welkom in De Polygoon vanaf 11u. Er zijn optredens, een expo en een film over de geschiedenis van Brasschaat.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio