François Boone legde de bevrijdingsdagen in Turnhout vast voor het nageslacht. © RR

Fotocollecties van broers Boone ondergebracht in Stadsarchief

Turnhout -

Tramsporen in de Herentalsstraat en Britse soldaten die richting de Grote Markt marcheren. Die historische foto’s van broers André en François Boone hebben een nieuw onderkomen gevonden in het Stadsarchief. Ze worden gedigitaliseerd en er verschijnt een boek.

Wouter Adriaensen

Veel Turnhoutenaars herinneren zich François Boone (1918 - 2008) en zijn echtgenote Jacqueline Dierckx als de drijvende krachten achter het comité ‘Kerstmis in de Stad’. Dat zorgde jaarlijks voor de opbouw van de kerststal op de Grote Markt, overigens een Kempens exportproduct.

“Het echtpaar woonde in het huis Lammekenshoek in de Driezenstraat”, weet schepen voor Archief & Musea Astrid Wittebolle (Groen). “Toen hun ouderlijk huis te koop werd gezet, grepen de acht kinderen die gelegenheid aan om een goede bestemming te zoeken voor de uitgebreide fotocollecties van vader François en oom André. Die hebben ze in ons Stadsarchief zeker en vast gevonden. Ik ben zeer dankbaar dat ik de bijzondere collecties namens het stadsbestuur in ontvangst mocht nemen.”

Unieke tijdsdocumenten

De honderden fotootjes die François Boone naliet waren meestal niet groter dan een visitekaartje. Ze tonen Turnhout tijdens en kort na de bevrijding in september 1944. “François was toen net geen 26. Niet zonder gevaar voor eigen leven trok hij eropuit om de woelige bevrijdingsdagen vast te leggen voor het nageslacht. De foto’s tonen het enthousiaste onthaal van de Britse soldaten op de Grote Markt, de schade aan de stad, gevangengenomen Duitsers en de stoeten en optochten na de bevrijding. Het zijn unieke tijdsdocumenten, die François voorzag van beknopte informatie en meestal ook een datum.”

Ook François’ oudere broer André Boone (1910 - 1974) had een voorliefde voor fotografie. Tussen 1945 en 1955 nam hij als lid van de Turnhoutse Foto- en Kinokring deel aan nationale en internationale fototentoonstellingen, tot in Nederland, Groot-Brittannië en Spanje toe. Hij fotografeerde voornamelijk landschappen, maar af en toe passeren ook Turnhoutse uitzichten en gebouwen de revue.

Stad Turnhout sluit een licentieovereenkomst af met de kinderen Boone om het auteursrecht in orde te brengen. De komende maanden worden de foto’s door archiefmedewerkers gedigitaliseerd en online geplaatst. Uit de verzameling van ongeveer duizend foto’s van André Boone maakt Marc Smets, conservator van het Turnhouts Vennengebied, een selectie van lokale landschappen voor een publicatie.

Schepen Astrid Wittebolle (derde van rechts) kreeg de fotocollecties officieel overhandigd door de familie Boone. © RR

www.kempenserfgoed.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio