In de Colruyt van Heist-op-den-Berg sloeg de man twee keer toe. © Jimmy Kets

Man met alcoholverslaving pleegt ene diefstal na de andere: twee jaar cel geëist

Duffel, Heist-op-den-Berg -

Een 29-jarige man uit Duffel stond woensdag voor de correctionele rechtbank in Mechelen op verdenking van een reeks winkeldiefstallen, maar ook voor de belemmering van het verkeer. Zo ging hij in dronken toestand, en met een fles drank in de hand, het verkeer regelen. Het Openbaar Ministerie eiste twee jaar cel, de verdediging vond dat de man vooral van de drank af moest.

Theo Derkinderen

In september van dit jaar pakte de politie J.G. op toen hij had proberen in te breken in een woning in Heist-op-den-Berg. Getuigen hadden gezien hoe hij zelfs tot op het dak van het huis was geklauterd en ook geprobeerd had om via ramen binnen te dringen. “De man verklaarde daags nadien, op het moment van zijn arrestatie kon hij niet worden verhoord omdat hij te dronken was, dat hij enkele van zijn spullen uit het huis wou ophalen”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens. “Bovendien bleek hij bij zijn arrestatie spullen bij zich te hebben die hij eerder die dag had gestolen in de winkel Kruidvat in Heist-op-den-Berg. Spullen die hij op twee verschillende tijdstippen die dag had ontvreemd.”

Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat J.G. ook in aanmerking kwam voor andere winkeldiefstallen. Zo sloeg hij twee keer toe bij de Colruyt van Heist-op-den-Berg, in de Delhaize van Berlaar en in een Carrefour in Antwerpen. Telkens werd hij betrapt bij de diefstal van flessen sterkedrank.

En het bleef niet alleen bij winkeldiefstallen. “In januari van dit jaar stak hij in dronken toestand de rijbaan over, waardoor een auto en een bus van De Lijn vol in de remmen moesten om meneer niet aan te rijden. En daarmee stopte het niet: hij begon, met een fles drank in de hand, ook het verkeer te regelen”, aldus nog Claessens. “Wat vooral tegen de borst stuit is dat meneer amper twee weken was vrijgelaten uit de gevangenis, of hij liep alweer tegen de lamp. Bovendien liep hij in het verleden al vijf correctionele veroordelingen op.”

Alcoholverslaving

De aanklager eiste woensdag twee jaar cel en een boete van 800 euro. Advocate Noémie Wagemans betwistte de feiten niet, maar stond wel stil bij de alcoholverslaving van de beklaagde. “Het gaat hier om een structureel probleem. Een verslaving waar hij best zo snel mogelijk van af probeert te geraken. De situatie is ernstig want J. had al af te rekenen met leverfalen”, zei ze. “Voor de feiten van winkeldiefstal vragen we de opslorping bij een ander dossier waarvoor hij al veroordeeld werd. Voor de belemmering van het verkeer de vrijspraak. Meneer was toen zo dronken dat hij totaal niet meer wist wat hij deed.”

De rechter doet over enkele weken uitspraak in de zaak. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio