Jack Vissers had goed nieuws voor de dames van Appel & Ei, zowel met zijn kepie van politieman op als met zijn petje van Scheldeprijsorganisator. © JAA

Lokale politie schenkt ‘drinkgeld’ aan Appel & Ei: “Zeer welkom want onze sociale kruidenier wordt platgelopen”

Schoten -

De dames en heren van Appel & Ei verzorgden onlangs de catering tijdens de drukbezochte opendeurdag van de lokale politie Schoten. Korpschef Jack Vissers schonk de opbrengst van de ‘politiebar’ weg aan de sociale kruidenier van Schoten. Vissers maakte ook bekende dat de Scheldeprijs, die hij organiseert, structureel steunend partner wordt van Appel & Ei.

Jan Auman

Met 1.800 bezoekers was het erg druk in het politiebureau en op het Gasketelplein op de voor het eerst sinds lange tijd georganiseerde opendeurdag eind september. “Heel wat van onze gasten bleven na afloop graag nog even zitten om bij te praten en konden daarbij een drankje nuttigen. Op het menu veel lekkers, maar geen alcohol, gezien onze voorbeeldfunctie als politie”, aldus Vissers.

“Voor de bediening konden we gelukkig rekenen op een team van tien mensen van Appel & Ei. Onze politiemedewerkers hadden de handen meer dan vol met het begeleiden van de bezoekers in het politiebureau. Ons gelegenheids-horecateam heeft dat voortreffelijk gedaan. Zoals afgesproken mochten ze de volledige opbrengst van de verkoop houden om hun zeer zinvolle werk hier wat verderop in de Paalstraat te kunnen verderzetten”, aldus de politiebaas van Schoten.

Het waren een blij verraste Chris De Meulenaere, penningmeester van Appel & Ei, voorzitter Vera Smets en enkele andere vrijwillige medewerkers die de politiecheque dankbaar in ontvangst namen. “500 euro is een mooi bedrag dat goed van pas komt want het aantal klanten van onze sociale kruidenier stijgt al even sterk als de energiekosten en de inflatie”, weet Smets. “Vandaag zijn al 250 behoeftige gezinnen geregistreerd als rechtmatig aankoper van onze goedkoop geprijsde levensmiddelen. We bereiken hiermee zo’n vijfhonderd Schotenaren.”

De bar tijdens de opendeur van de politie had veel aantrek. Die werden bediend door vrijwilligers van Appel & Ei © JAA

Scheldeprijs

Jack Vissers had nog meer goed nieuws voor de ‘buren’ van Appel & Ei. Met dit keer zijn pet op van Scheldeprijsvoorzitter kondigde hij aan dat de organisatie van de Schotense wielerklassieker structureel steunend partner wordt van de sociale kruidenier a rato van 150 euro per maand. Een tiental andere organisaties, bedrijven en particulieren gingen de Scheldeprijs recent voor in dat engagement.

“Een voorbeeld dat hopelijk nog meer navolging krijgt”, aldus Chris De Meulenaere. “Onze energieverslindende koelkast is aan vervanging toe. We zijn op zoek naar transport om goedkope non-foodproducten aan te voeren vanuit het depot van Goods to Give in Antwerpen. En we willen ons winkeltje na al die jaren ook wat meer ergonomisch maken. Tel daar het door de crisis stijgend aantal klanten bij en je weet dat elke steun welkom is.”

Appel & Ei is gevestigd in de wijk Bloemendaal. © RR

Gemeentelijkle toelage

De equipe van Appel & Ei is erg blij dat ze zopas erkend werd als officieel goed doel voor De Warmste Week 2022, de solidariteitsactie van de VRT. Vera Smets en co kijken intussen nog steeds vragend in de richting van de gemeente. Die stuurt via het OCMW steeds meer klanten door naar de sociale kruidenier, maar heeft haar jaarlijkse toelage van 10.000 euro ook zeven jaar na de opening in 2014 nog steeds niet geïndexeerd, ondanks alle uitdagingen en het aangegroeid clientèle.

“Begin dit jaar kwam er wel een eenmalige extra toelage van 10.000 euro onze richting uit. Maar een wat meer fundamentele structurele financiële ondersteuning vanwege de gemeente, is gewenst. Hopelijk komt dat er ooit eens van. Onze werking is meer dan ooit nodig in de lokale samenleving, zo merken we elke dag”, ondervindt Chris De Meulenaere. 

Appel & Ei, Paalstraat 287 in Schoten. Website Appel en Ei Schoten

Korpschef Jack Vissers en een dankbare Chris De Meulenaere, penningmeester van Appel & Ei. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners