De zestiger die het misbruik pleegde, verscheen voor de correctionele rechtbank in Turnhout. ©  Getty Images

Zestiger bedwelmt en verkracht vrouwen in caravan: “Ze hoorde tegelijkertijd zijn gehijg en het feestvuurwerk”

Westerlo, Olen -

Met een rasp vermaalde J.B. (66) minutieus slaappillen in flessen drank. Daarmee bedwelmde de man in zijn caravan in Westerlo vrouwen om hen daarna te verkrachten. De zestiger riskeert voor het seksueel misbruik zeven jaar celstraf. “Hij toverde zijn caravan om tot een apotheek waarin hij vrouwen verlamde en verkrachtte”, zei de procureur woensdag op de rechtbank in Turnhout.

Bart Van den Langenbergh

Weerzinwekkend en misselijkmakend. Zo omschreef de openbare aanklager Hanne Hendrickx woensdag de feiten waarvoor J.B. uit Olen moest terechtstaan. De man riskeert een effectieve gevangenisstraf van zeven jaar en een ontzetting uit zijn rechten voor het verkrachten van drie vrouwen nadat hij ze in zijn caravan eerst had verdoofd. Hij maakte met zijn smartphone ook filmpjes van de verkrachtingen.

Het misbruik kwam op zaterdag 1 januari van dit jaar aan het licht nadat een van de slachtoffers naar de politie was gestapt. Op oudejaarsnacht was de jonge vrouw bij hem komen uithuilen na een breuk met haar partner die op dezelfde camping in Westerlo woonde. “De man had haar drie glazen Duvel aangeboden. Maar in het derde glas Duvel zaten verdovende middelen”, schetste de procureur. “Ze werd slaperig en ging in de zetel liggen. Af en toe werd ze wakker en merkte ze dat de man haar borsten betastte. Hij stak zijn penis in haar vagina terwijl hij haar in haar borsten kneep. Ze hoorde zowel het gehijg van de man als het vuurwerk van nieuwjaar. Omstreeks 4u ’s nachts werd ze weer wakker.”

Slaappillen geraspt

De politie pakte J.B. op 2 januari op. Tijdens het eerste verhoor beweerde hij dat hij alleen een foto van haar achterwerk had genomen maar gaandeweg bekende de man het misbruik. Dat kon ook moeilijk anders omdat de speurders op zijn gsm filmpjes hadden ontdekt die niets aan de verbeelding overlieten. “Er dook ook een filmpje op van de verkrachting van een andere vrouw op 16 november 2021. Die vrouw lag volledig versuft op de zetel met alleen nog een trui aan. De beklaagde penetreerde haar meermaals in de mond en masturbeerde zich”, vertelde Hanne Hendrickx. “Dat slachtoffer verbleef geregeld op de camping. Ze had het gevoel dat ze sinds juli drie keer was gedrogeerd als ze bij hem iets had gedronken.” J.B. gaf daarna zelf toe dat hij slaappillen met een rasp fijn had gemalen en in een fles wijn had gedaan.

Er is ook nog sprake van een derde slachtoffer eind 2020, maar die vrouw is nog niet geïdentificeerd. Het Openbaar Ministerie had geen greintje medelijden met de man. “Weggedoken in zijn caravan versufte hij onschuldige vrouwen om zijn lusten te kunnen botvieren. Dat hij dat in alle kalmte deed, doet vermoeden dat hij er al langer mee bezig was”, legde Hanne Hendrickx uit. “Hij toverde zijn caravan om tot een apotheek waar hij mensen verlamde om daarna seks met hen te hebben. Als een van de slachtoffers zich geen flarden had kunnen herinneren, was hij wellicht nog bezig geweest.”

Erectiestoornissen

B. verbleef twee maanden in voorhechtenis in de gevangenis en staat sindsdien onder elektronisch toezicht. Zijn advocaat vroeg om de man een celstraf met voorwaarden op te leggen. “Hij worstelt al heel zijn leven met een seksuele problematiek. Hij heeft erectiestoornissen en moeilijkheden om tot een orgasme te komen”, legde meester Evert Lintermans, de raadsman van J.B., uit. “In een van zijn vorige relaties werd hij daarvoor uitgescholden door een vrouw. Na het overlijden van zijn laatste vrouw in 2021 belandde hij in een zwart gat. Hij is toen pornofilmpjes beginnen bekijken, waarbij de acteurs vrouwen pilletjes gaven. De gepleegde feiten zijn een uit de hand gelopen fantasie. Hij ging ervan uit dat als de vrouwen slapen,hij allerlei seksuele handelingen kon stellen om zo tot een hoogtepunt te komen. Deze man moet geholpen worden.”

J.B. daagde woensdag zelf ook op in de rechtbank in Turnhout en wilde zich excuseren. “Ik heb spijt van wat ik gedaan heb, maar het is te laat”, sprak de man. “Ik zal zoiets nooit meer doen en wil mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers.”

Nachtmerries

De jonge vrouw die begin dit jaar werd misbruikt, had niet veel boodschap aan zijn woorden. Ze liet haar advocate een brief voorlezen. “Ik werd misbruikt door iemand die ik in vertrouwen had genomen. In plaats van me steun te geven, heeft hij me gedrogeerd en verkracht”, reageerde het slachtoffer. “Ik lijd sindsdien aan angsten en nachtmerries en ik durf niet meer alleen weg te gaan. 31 december, een dag waarop iedereen feest, zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Het begin van een nieuw jaar is voor mij het begin van een nachtmerrie.” Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding van 46.800 euro.

De rechtbank velt een vonnis op 19 oktober.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio