De Katmobiel staat centraal op de Mechelse Grote Markt. © Sven Van Haezendonck

Katmobiel zet verplichte sterilisatie in de kijker: “Dierenasielen kunnen toevloed amper bolwerken”

Mechelen -

De katmobiel van GAIA staat vandaag nog tot 17u op de Grote Markt van Mechelen. Daarmee willen de dierenrechtenorganisatie en de stad het publiek sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie van huiskatten.

Sven Van Haezendonck

Geïnteresseerden kunnen aan de stand terecht voor de meest recente informatie over de voordelen van sterilisatie. “Sinds 1 april 2018 is het wettelijk verplicht kittens te steriliseren voor ze vijf maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie,” zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Dierenwelzijn.

LEES OOK. Mechelen kiest op oudejaarsavond voor geluidsarm vuurwerk: “We trekken voluit kaart dierenwelzijn”

“Een kat kan namelijk voor 36 nakomelingen zorgen in amper zestien maanden tijd, terwijl de dierenasielen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten amper kunnen bolwerken”, vertelt de schepen. Bij de stad loopt al sinds 2019 een sensibiliseringscampagne rond die verplichte sterilisatie. “Gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, geven we financieel een duwtje in de rug.”

De verplichte sterilisatie moet op termijn voorkomen dat ongewenste katten worden gedumpt op straat. Gesteriliseerde katten hebben ook minder kans op kanker van hun melkklieren. In het Tivolipark loopt de tentoonstelling De geknipte kat. Die vertelt meer over het probleem van zwerfkatten, hoe de stad dat aanpakt en wat burgers kunnen doen om daarbij te helpen. De expo loopt nog tot zondag 16 oktober. (svh)

www.mechelen.be/dierenwelzijn

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio