De buren uit de Zagerijstraat uiten hun bezorgdheid. © Joren De Weerdt

Bewoners van Zagerijstraat zijn bezorgd over Emilie van Praetpark: “Extra auto’s door dit smalle straatje sturen is geen goed idee”

Kessel -

In het onbebouwde binnengebied tussen Pastoriestraat, Nieuwstraat, Zagerijstraat en Kessel-dorp wordt een park en een groot woonproject gerealiseerd. In dat Emilie van Praetpark komen zo ruim zeventig gezinnen wonen. Maar in de buurt is er nu bezorgdheid. Zo hebben alle bewoners van de Zagerijstraat een bezwaarschrift ingediend.

Bert Provoost

De Zagerijstraat moet zowat één van de smalste straatjes van Kessel zijn. Kruisen is er onmogelijk, maar door het beperkte aantal woningen in de doodlopende straat zorgt dat meestal niet voor grote problemen. Nu er in het binnengebied achter de Zagerijstraat een groot woonproject mét park komt, is er wel grote ongerustheid bij de bewoners.

LEES OOK. Eindelijk erkenning voor de Engel van Kessel: niemand was zo gul als Emilie, maar hoe ze eruitzag is een mysterie

“Dat er een woonproject komt in het binnengebied is logisch, het gaat om bouwgrond. Maar we vrezen dat een aanzienlijk deel van het verkeer dat het nieuwe project met zich meebrengt door onze Zagerijstraat moet komen. Aan het einde van onze straat komt een ondergrondse parkeergarage voor 29 wagens. Dat zorgt voor veel meer verkeer en onze smalle straat is daar absoluut niet voor uitgerust”, zegt buurtbewoonster Ann Verstraeten.

De huidige groene zone (rood aangeduid) wordt deels benut voor woningen en deels voor de aanleg van een park. © RR

De buurt stipt ook aan dat het eerste deel van de Zagerijstraat een private weg zou zijn. “We vragen ons ook af of er in totaal wel genoeg parkeergelegenheid zal zijn, ook voor bezoekers. Nu is de straat volledig geblokkeerd als er bijvoorbeeld een levering is.”

“We stellen ons ook vragen bij het aantal woonentiteiten dat hier uiteindelijk zal komen. Er was eerst sprake van een zeventigtal. Maar nu de bouwaanvragen voor de deelgebieden aangevraagd worden, lijken dat er meer te worden. Zo is voor de zone waar er acht zouden komen nu een aanvraag gedaan voor twaalf, voor een andere zone zouden het er mogelijk dertien worden in plaats van elf. We hopen dat de gemeente hier niet in meegaat”, klinkt het.

Het project wordt hier gerealiseerd. © Joren De Weerdt

De bewoners hebben zonder uitzondering hun bezorgdheid geuit door samen een bezwaarschrift in te dienen. “Het zou een oplossing kunnen zijn als er paaltjes geplaatst zouden worden aan het einde van onze straat, voor de inrit van de ondergrondse parking, zodat het verkeer dat naar die ondergrondse garage moet niet langs onze straat kan passeren”, aldus Verstraeten.

Verdichting

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt dat het gebied een kwalitatieve invulling krijgt. “Er komen 70 tot 75 wooneenheden. We realiseren er een mooi park met een trage verbinding tussen Kessel-dorp en de Nieuwstraat. Als bestuur gaan we voor een verdichting in de kern om zo elders open ruimte te kunnen sparen. We gaan hier met een minimum aan verharding oplossingen vinden voor de trage weggebruiker en kwalitatief groen bereikbaar maken voor de Kesselaars. De problematiek van hemelwater pakken we aan met wadi’s.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Er zijn inderdaad bezwaarschriften binnengekomen rond de omgevingsvergunningsaanvraag, vooral met betrekking tot mobiliteit. Ik wil eraan herinneren dat de buurt in 2013 een schrijven aan mij heeft gericht omdat de straat voor brandweer en hulpdiensten moeilijk bereikbaar was. Met de realisatie van dit project maken we een insteek mogelijk via de Nieuwstraat, waarbij we de verbinding kunnen maken met de Zagerijstraat. Ik doe op dit moment verder geen uitspraak over de verkeerscirculatie met bijvoorbeeld enkelrichting of paaltjes, dat bekijken we later. Maar we kunnen wel waarborgen dat hulpdiensten zich zonder verkeersproblemen zullen kunnen begeven in de Zagerijstraat”, aldus Paul Verbeeck.

Oppositie is kritisch

Het bouwproject zorgde dinsdagavond in de gemeenteraad trouwens ook voor enkele kritische bedenkingen. “Het is niet omdat dit stuk grond in het centrum ligt, dat het ook dichtgebouwd moet worden. Veel inwoners stellen zich vragen bij de densiteit van dit project: er komen te veel woningen om nog van een groene long te kunnen spreken”, aldus oppositieraadslid Leo Verelst (Nieuw Nijlen).

De Zagerijstraat is een smalle straat. © Joren De Weerdt

Jan Verbraecken (N-VA) stelde zich dan weer vragen bij wat hij ‘de bouwwoede’ in de gemeente noemt. “Zijn al die extra woningen nodig voor onze inwoners, of zorgen ze vooral voor een aanzuigeffect bij mensen uit het Antwerpse die hier hopen goedkoper te kunnen komen wonen? Ik vrees dat laatste. Al die projecten zorgen er helaas voor dat we het onszelf nog moeilijker maken op het vlak van mobiliteit.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio