Organisatoren, sterkhouders en sponsors klinken bij dorpscafé Nova op de herneming van de sluitingsprijs met Linneke Wijns (93), weduwe van voormalig drijvende kracht Louis Van den Broeck. © Kristof Van Rompaey

Na coronastilte weer sluitingsprijs in Heist-Goor: “Wat ze in Putte-Kapellen doen voor profs, doen we hier voor beloften en elites zonder contract”

Heist-op-den-Berg -

Na twee jaar coronastilte vindt op dinsdag 11 oktober de Sluitingsprijs van Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) opnieuw plaats. De wielerwedstrijd gaat al mee sinds de jaren 60. Na het overlijden van drijvende kracht Louis Van den Broeck werd de seizoensafsluiter in 1986 omgedoopt tot een ereprijs in zijn nagedachtenis. Zijn weduwe Linneke Wijns (93) is er blij mee dat de renners weer in het dorp terechtkunnen. Zowel beloften als elites zonder contract worden er aan de start verwacht.

Kristof Van Rompaey

De Heistse deelgemeente Heist-Goor heeft een rijk wielerverleden en bracht doorheen de geschiedenis tal van talentvolle wielrenners en veldrijders voort. Ex-prof Eric Gysemans (62) en Jos Vonckx (75) zijn er daar twee van. Hun sportieve carrières liggen al wat jaren achter hen, maar ze zetten zich samen met de rest van de Goorse Wielervrienden graag in voor het koersen in eigen dorp. “In Putte-Kapellen is er een sluitingsprijs voor beroepsrenners”, klinkt het bij de organisatoren. “Wij doen hetzelfde in Heist-Goor, maar dan voor beloften en elites zonder contract.”

Heist-Goor had doorheen de geschiedenis heel wat talent op de fiets, ook in het veldrijden. © Kristof Van Rompaey

Zowel Eric als Jos reden de sluitingsprijs ooit zelf. Eric kwam als liefhebber nipt tekort, maar Jos wist in 1986 wel de overwinning bij de masters achter zijn naam te zetten, een categorie waarin hij ook meervoudig wereldkampioen werd. “Van mijn kindertijd herinner ik me dat er wel drie koersen waren tijdens de kermis in Heist-Goor: zaterdag voor nieuwelingen, maandag voor de junioren en dinsdag voor liefhebbers. Er is ook lang een interclub geweest en er deden ooit buitenlandse coureurs mee”, vertelt Eric. “Ook voor ambachtslui is er een wedstrijd geweest”, vult Jos aan. “En in 1989 was er eentje voor vrouwen. Mijn dochter Vanja heeft die toen gewonnen. Sindsdien is er hier geen dameswedstrijd meer geweest.”

Begankenis

Tot aan zijn overlijden in 1985 was Louis Van den Broeck sterkhouder van de koers in Heist-Goor. Nadien droeg de sluitingsprijs tien jaar lang expliciet zijn naam, nu nog steeds impliciet. Zijn weduwe Linneke Wijns is als kwieke negentiger nog goed op de hoogte over haar dorp, dus ook over de koers. “Louis haalde onder andere sponsorgeld op bij de neringdoeners (zelfstandigen, red.)”, vertelt ze. “Natuurlijk ben ik blij dat de koers nu terug kan doorgaan. Begankenis op ‘t Goor is altijd plezant.”

De 93-jarige Linneke Wijns is blij dat er volgende week terug renners door haar dorp denderen. © Kristof Van Rompaey

Intussen zijn al ruim zestig deelnemers ingeschreven. Ze kunnen zich dinsdag ook nog ter plaatse aanmelden. “Het is natuurlijk een wedstrijd midden in de week. Het wordt dus afwachten of iedereen opdaagt”, zegt Eric. “Het parcours is dit jaar aangepast door werken in de Hollandstraat, maar het zal zeker niet minder zijn. Renners zorgen natuurlijk voor hun eigen publiek. In combinatie met de kermis verwachten we dus wel wat volk. ”

Sponsors

Een opmerkzaam oog heeft waarschijnlijk al opgemerkt dat de sluitingsprijs intussen de naam Ereprijs Jan Baestaens draagt, vernoemd naar gemeenteraadslid van oppositiepartij ETA+ en Goorenaar Jan Baestaens. Hij omschrijft zichzelf als “verbindingsman” en als “coördinator tussen personen die voortreffelijk zijn in hun domein en de Goorse inrichters van de koers”. “De organisatie is budgettair niet altijd eenvoudig”, zegt Eric. “We moeten alles zelf rond zien te krijgen en hangen volledig af van sponsors, die we natuurlijk eindeloos dankbaar zijn voor hun bijdrage. Zonder hen zou het bijzonder moeilijk worden.”

Louis Van den Broeck was sterkhouder van de koers in Heist-Goor tot aan zijn overlijden in 1985. © Kristof Van Rompaey

Naast tal van lokale bedrijven en handelaars doen ook de twee Goorse cafés, ‘t Wit Paard en dorpscafé Nova, hun duit in het zakje voor de sluitingsprijs. De wedstrijd vindt traditiegetrouw plaats op de tweede dinsdag van oktober, tussen 15 en 17.30u. Er worden twintig ronden gereden. “Bestuurders mogen op het parcours niet in tegengestelde richting van de renners rijden”, melden de organisatoren nog. “Je mag wel achter de groene vlag meerijden in de richting van de renners.”

Repro: Jos Vonckx (links) tijdens zijn overwinning bij de masters in Heist-Goor in 1986. © Kristof Van Rompaey

Repro: de dochter van Jos Vonckx, Vanja, won in 1989 voor eigen publiek in Heist-Goor. Sindsdien heeft er geen wedstrijd voor vrouwen meer plaatsgevonden. © Kristof Van Rompaey

In Heist-Goor zijn ze klaar voor de wedstrijd van volgende week. © Kristof Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio