Hans Niemann (rechts) tijdens een partij met schaakgrootmeester Mafgnus Carlsen. ©  Crystal Fuller

Nieuw rapport brengt schaaksensatie Hans Niemann (19) in nauwe schoentjes: “Hij speelde vals in vermoedelijk meer dan 100 partijen”

Is de 19-jarige schaaksensatie Hans Niemann eigenlijk een grote valsspeler? Die vraag beroert de schaakwereld nu al weken sinds de Noorse veelvoudige wereldkampioen Magnus Carlsen (31) de kat de bel aanbond. Niemann beweert zelf bij hoog en bij laag dat hij het schaakspel (bijna) altijd eerlijk speelt, maar nieuw onderzoek moet uitwijzen dat de jonge Amerikaan op systematische wijze via bedrog zijn opmerkelijke bestorming op de schaakranglijst kon realiseren.

Jonas RosquinBron: The Guardian

Een schokgolf ging door de schaakwereld toen Magnus Carlsen enkele weken geleden kort na het begin van zijn wedstrijd tegen Hans Niemann tot ontzetting van iedereen het spel afbrak en kort erna suggereerde dat zijn tegenstander vals heeft gespeeld. Geen bewering in een opwelling van een slechte verliezer, want kort nadien herhaalde hij zijn beschuldiging in nog krachtiger bewoordingen.

LEES OOK. Magnus Carlsen reageert voor het eerst op gigantische rel in schaakwereld: “Hij heeft nog veel meer vals gespeeld dan toegegeven”

Niemann zelf hoorde het in Keulen donderen, ontkende de aantijgingen en zei ontgoocheld te zijn in zijn grote idool Carlsen. Een nieuw 72-pagina’s dik rapport dat dinsdag werd uitgebracht, uitgevoerd door de gespecialiseerde website Chess.com, treedt Carlsen nu bij. Sterker nog: Niemann zou zijn grote opmars grotendeels te danken hebben aan systematische bedriegerij. Het rapport stelt dat Niemann “vermoedelijk in meer dan honderd online schaakspelen illegale hulp kreeg”. Daarbij waren ook wedstrijden waar prijzengeld op het spel stond.

LEES OOK. Schaakwereld davert op zijn grondvesten: werd wereldkampioen na één zet uitgeschakeld door genie, of toch valsspeler?

Bedrog-detectietools

Het Chess.com-rapport, staaft haar beweringen op basis van detectietools die bedrog aan het licht moeten brengen. Zetten van een speler worden vergeleken met de zetten die worden aanbevolen door krachtige supercomputers. Het rapport levert geen bewijs aan voor bedrog tijdens live-bordspelen, maar stelt wel dat zes van zijn sterkere bordwedstrijden “verder onderzoek verdienen”.

Niemann maakte de afgelopen vier jaar een ongeziene sprong op de internationale schaakranking. Zijn sensationele klim op de ranglijst wordt in het schaakrapport als “statistisch buitengewoon” omschreven en droeg bij aan de verdachtmakingen.

In het rapport wordt dieper ingegaan op de werking van de bedrog-detectietools, die zetten van spelers vergelijken met die aanbevolen zetten door schaakcomputers. De detectietools houden ook rekening met prestaties en het sterkteprofiel van de speler in het verleden en monitoren het surfgedrag van de speler tijdens een online-schaakspel. Die technieken zouden eerder al “tientallen” schaakgrootmeesters betrapt hebben op valsspelen op de website Chess.com.

Niemann gaf recent trouwens toch toe dat hij in “welbepaalde” wedstrijden op Chess.com niet 100 procent fair speelde. “Ik werd er mee geconfronteerd en ik bekende. Het was de grootste fout in mijn leven en ik schaam me er diep over.” In één adem zei hij wel nooit in zijn leven vals te hebben gespeeld in een fysiek bordspel. “En ik heb nooit valsgespeeld in een toernooi met prijzengeld, op één keer na toen ik 12 jaar oud was.”

De internationale schaakbond Fide liet vorige week weten een driekoppig panel bijeen te hebben geroepen om de geruchten en beweringen te onderzoeken.

LEES OOK. Na geruchten over valsspelen in schaken: twee nieuwe schandalen in poker en sportvissen

Vastgoed

Jobs in de regio