Het prototype ‘Redose’ van Loore Nelen zou een stap in de goede richting zijn naar een circulaire operatiekamer. © Loore Nelen, Jan Van der Perre 

Loore Nelen (22) wint Ecodesign Award met alternatief toedienmiddel voor anesthetica: “Anesthesie zorgt in ons land voor 12.500 ton afval per jaar”

Kapellen -

Pas afgestudeerd als productontwikkelaar aan de UAntwerpen, sleept Kapellenaar Loore Nelen (22) al de Ecodesign Award voor studenten in de wacht met haar prototype Redose. De alternatieve manier voor het toedienen van anesthetica in de operatiekamer is niet alleen veiliger en efficiënter, het bespaart ook meer dan 50% afval. “De wegwerpcultuur in de medische wereld is enorm. In België alleen al zorgt anesthesie voor 12.500 ton afval per jaar.”

Tess Jacobs

Momenteel heeft een anesthesist drie voorwerpen nodig om een patiënt verdoving toe te dienen: een spuit, een naald en een medicatieflacon. “Redose combineert deze drie in één product”, zegt ontwerpster Loore Nelen. “Het vermindert de handelingen van de anesthesist, waardoor hij zonder naald te moeten gebruiken meteen ook efficiënter en veiliger te werk kan gaan.”

Aan het begin van haar carrière twijfelde Loore om geneeskunde te gaan studeren. “Ik wilde graag mensen helpen, nu zie ik dat het via ontwerpen ook kan”, klinkt het. Maar wat Loore vooral dreef om Redose uit te denken, is de wegwerpcultuur die in de medische wereld sterk aanwezig is. “Mijn prototype kan zorgen voor meer dan de helft minder afval. Iets wat noodzakelijk is in zorginstellingen. In België alleen al zorgt anesthesie jaarlijks voor 12.500 ton afval”, zegt de ontwerpster.

Tijdens haar onderzoek wandelde Loore geregeld de operatiekamers van het UZA binnen om anesthesisten te observeren. © Jan Van der Perre

Veiligheidsvoorschriften

Tijdens haar onderzoek, dat een jaar duurde, wandelde Loore meermaals de operatiekamers van het Universitair Ziekenhuis binnen om inzichten te noteren en anesthesisten aan de mouw te trekken. “Steriliteit en veiligheid zijn vaak een struikelblok geweest tijdens het ontwikkelingsproces”, klinkt het. “Door de vele veiligheidsvoorschriften in de operatiekamer is onderzoek naar circulariteit niet altijd even makkelijk, maar dat maakt het niet minder noodzakelijk als we de klimaatstrijd ook in de medische wereld willen voeren.”

Donderdag neemt Loore met Redose de Ecodesign Award voor studenten in ontvangst, een prijs die OVAM en Vlaanderen Circulair al zestien jaar lang uitreiken aan studenten die een product bedenken waarmee ze de wereld kunnen veranderen. De award in de vorm van een gouden smartphone zou wel eens de juiste contacten tot bij de ontwerpster kunnen brengen. “Ik hoop de aandacht te trekken van grote farmabedrijven. Zij moeten eerst mee aan boord vooraleer ik ermee naar ziekenhuizen kan stappen”, klinkt het hoopvol.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio