Nona, Nore, trainster Claudia en Noore trainen de komende weken nog keihard als voorbereiding op de jeugdwereldkampioenschappen in Bulgarije. © Hans Otten

Drie tumblingmeiden vertegenwoordigen België op wereldtreffen in Bulgarije

Geel, Oevel -

Noore Geudens (12), Nore Leysen (14) en Nona Horemans (15) vertrekken eind november naar Bulgarije voor het jeugdwereldkampioenschap tumbling. Om de reis te bekostigen, organiseren ze allerlei activiteiten.

Hans Otten

Turnkring Flink en Vroom uit Geel is apetrots op haar gymnasten. Want voor het eerst hebben liefst drie turnsters tegelijk de selectienormen gehaald om aan de jeugdwereldkampioenschappen in het tumbling te mogen deelnemen. Dat betekent dat Noore Geudens (11-12-jarigen), Nore Leysen (13-14-jarigen) en Nona Horemans (15-16-jarigen) elk in hun leeftijdscategorie bij de beste vier van het land zijn geëindigd. Malin Nietvelt en Stella Van Tilburg vielen daar nipt buiten, maar door hun vijfde plaatsen staan zij als reserve genoteerd, mocht een van de andere topsporters toch niet mee kunnen.

De 12-jarige Noore heeft net haar sprong beëindigd. © RR

Maar voor de drie tumblingmeiden samen met vier trainers eind november naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia afreizen om zich met de wereldtop te meten, nemen ze binnenkort ook nog deel aan een internationaal treffen in Portugal. Op de vraag of de zenuwen zich al doen voelen, knikken Nore en Nona instemmend, maar haalt Noore gelaten haar schouders op. Trainster Claudia Van Laer schiet in de lach. “Nore en Nona hebben eerder al aan de jeugdkampioenschappen deelgenomen, beiden in Tokyo, Nona ook nog in Bakoe. Ze weten wat hen te wachten staat. Maar het is niet slecht dat onze jongste er met een gerust gemoed naartoe gaat.”

De 15-jarige Nona zet aan voor een deskundige buitelpartij. © RR

Vijf trainingen per week

Het mag niet verbazen dat de meiden al veel meer jaren wél dan niet turnen. “Ik begon bij het kleuterturnen en ben nu aan mijn achtste of negende jaar bezig”, zegt de Geelse Noore. Nona uit Oevel (Westerlo) begon wat later. “Ik denk dat ik 6 was toen ik begon met turnen, dit is nu mijn tiende jaar.” Nore uit Geel is al het langste actief: “ik begon toen ik 3 was, intussen is dit mijn twaalfde turnseizoen. We trainen vier keer per week twee uur na schooltijd en ook in het weekend nog drie uur. Nee, beu zijn we het nog lang niet. Dit blijft een geweldige sport.”

De 14-jarige Nore zwiept door de lucht tijdens een wedstrijd. © RR

Wie de tieners met hoge snelheid over de mat ziet buitelen, houdt zijn hart vast dat ze aan het eind niet compleet verkeerd neer zouden komen. Maar dat gebeurt niet, en de matten aan het eind van de baan zijn duidelijk erg zacht. “We zijn erg gezegend met onze nieuwe turnzaal, die we van de stad Geel sinds een jaar in gebruik kregen”, zegt Claudia. “Die is veel groter dan het vroegere zaaltje waar we trainden. Met een langere baan en beter materiaal zien we duidelijk dat onze gymnasten ook betere resultaten halen.”

Omdat de reizen naar Portugal en Bulgarije een flinke duit kosten voor Flink en Vroom organiseren de turnsters zelf activiteiten om geld in te zamelen. “We deden al een wafelverkoop en verkochten drank tijdens de opendeurdag in onze turntempel”, vertellen de jongedames. “Maar we hopen vooral veel volk te mogen verwelkomen op onze Spaghettidag op zondag 16 oktober. Wie dan bij het Koninklijke Marine Kadettenkorps aan Sas 9 mee wil aanschuiven, moet wel online reserveren voor 12 oktober.”

De toptalenten van Flink en Vroom uit Geel: Nore, Nona, reserve Stella, Noore en reserve Milan. © RR

forms.gle/ZMcce32fYhVVNrpeA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio