©  WDK

DISCUSSIE. Het einde van de traditionele dopen is in zicht, wat vind jij daarvan?

Studentenvereniging Eligia past haar doopcharter aan. Opvallend want ze stond jarenlang bekend voor haar zware dopen. Maar Eligia is niet de enige die hun doopritueel verandert. Steeds meer studentenclubs stappen af van de zware en vaak vernederende dooprituelen. Dat blijkt uit een rondvraag bij een aantal Antwerpse clubs. De traditionele studentendopen lijken uit te sterven.

red

LEES OOK. Studentenverenigingen passen dooprituelen aan: “Geen zwijnerij, geen schachtenverkoop en niet verplicht alcohol drinken”

Heel wat Antwerpse studentenverenigingen hebben hun dooprituelen grondig herdacht en kiezen tegenwoordig voor een ‘moderne’ doop, zonder schachtenverkoop en zonder de verplichting om alcohol te drinken. “We hebben gemerkt dat studenten sinds de dood van Sanda Dia een afkeer hebben van traditionele dopen”, zegt Kate Bervoets van de Antwerpse studentenvereniging Eligia, vroeger berucht voor haar zware dopen. Sanda Dia kwam in 2018 om tijdens de doop van Reuzegom. Sindsdien laten ook steeds minder studenten zich dopen.

LEES OOK. Na drieënhalf jaar start de rechtszaak over de dood van Sanda Dia: alles wat je moet weten over het Reuzegom-proces

Zo lijkt er een einde te komen aan de traditionele dopen zoals de meesten die kennen, met vaak vernederende opdrachten, viezigheid en veel alcohol.

Wat vind jij daarvan? Is het een goede zaak dat studentenverenigingen hun dopen aanpassen of moeten ze de traditie in eer houden?

Vastgoed

Jobs in de regio