Themabeeld. ©  dji

“Respect, zorg en minimaal gebruik van geweld”: politie wil judoka’s warm maken voor een job

De federale politie heeft in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een nieuwe en ongewone samenwerking met de federatie Judo Belgium voorgesteld. De partners delen dezelfde waarden en willen onder het motto ‘Respect, altijd en overal’ onder meer judoka’s warm maken voor een job bij de politie.

svoBron: Belga

Harry Van Barneveld en Inge Clement zijn twee voorbeelden van judoka’s die na hun sportieve carrière aan het werk gingen bij de politie. Ze zijn nu collega’s bij de politiezone Oostende. De politie en Judo Belgium gaan judoka’s op verschillende manieren proberen overtuigen om hetzelfde carrièrepad te kiezen.

Op judo-evenementen worden infostands geplaatst van Jobpol, de rekruteringsdienst van de federale politie. Geïnteresseerden kunnen er vragen stellen en zelfs meteen testen of ze voor de fysieke proeven van de politie slagen. De politiemensen die openstaan voor een nieuwe uitdaging kunnen tijdens maandelijkse initiaties kennis maken met de judosport.

Beide organisaties gaan bovendien samen deelnemen aan workshops geweldbeheersing en krijgen technieken aangeleerd om risicosituaties te vermijden of snel op te lossen, zonder of met zo weinig mogelijk geweld.

Ambassadeur

“Respect, zorg en minimaal gebruik van geweld zijn zeer actuele waarden waardoor judo ook meteen een zeer actuele sport is. De samenwerking tussen de politie en de judowereld is voor ons gewoon vanzelfsprekend”, zegt Sebastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium.

De judoka’s die uiteindelijk ook agent worden, kunnen op vrijwillige basis optreden als ambassadeur. Ze begeleiden dan de judoka’s die bij de politie willen solliciteren.

Vastgoed

Jobs in de regio