©  BELGA

Slechts een op de vier treinen rijdt vandaag door staking: “Check vooraf app of website”

Op het spoor wordt vandaag gestaakt, er geldt een minimale dienstverlening. Volgens de NMBS rijdt een kwart van de treinen in Vlaanderen en Brussel. De meeste piekuurtreinen rijden deze ochtend niet. “De actiebereidheid bij het spoorwegpersoneel is groot en er rijden zeer weinig treinen”, verklaarde Ludo Sempels van ACOD-Spoor woensdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

wverBron: Radio 1

Door een 24 urenstaking bij het spoor rijden sinds dinsdagavond twee op de vijf IC-treinen tussen de grote steden en een op de vier L- en S-treinen. In de provincies Namen en Luxemburg is het spoorwegnet zelfs volledig gesloten. De piekuurtreinen vallen quasi allemaal weg. In Antwerpen blijft vooral het IC aanbod operationeel. Dat zegt Radio 2. Alleen in Balen en Zwijndrecht rijden de treinen niet. Op het hele net rijden slechts 2 op de 5 IC-treinen en 1 op de 4 S- en L-treinen. Voor meer informatie kunnen reizigers terecht op de website en de app van de NMBS.

NMBS had op basis van het aantal personeelsleden dat niet deelneemt aan de staking, een alternatieve treindienst uitgewerkt. Die dienstverlening verloopt woensdagmorgen zoals gepland, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “De reizigers kunnen er dus op rekenen dat de voorziene treinen rijden zoals aangekondigd”, zegt Temmerman. “We raden iedereen wel aan om vooraf onze app of de website te checken, om na te gaan wanneer hun trein rijdt.”

Meer middelen

Het personeel wil meer middelen voor een goede dienstverlening. “De arbeidsomstandigheden zijn niet goed en er is te weinig personeel”, aldus Ludo Sempels. “Wij voeren actie voor een performant bedrijf en een kwalitatieve dienstverlening voor al onze reizigers. Als je een Mercedes wil kopen, volstaat het budget voor een 2PK niet.”

In het station van Berchem zijn woensdagochtend maar weinig reizigers komen opdagen. “Ik ben blij dat er een minimale dienstverlening is”, getuigt een reiziger op Radio 1. “Ik kan de staking ergens wel begrijpen, maar niet iedereen heeft andere mogelijkheden om zich te verplaatsen.”

170 kilometer file

Omstreeks 7.45 staat er 170 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. “De ochtendspits is druk, maar zeker niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar en ook de wachttijden zijn normaal”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. “Gelukkig zijn er vanochtend amper ongevallen gebeurd. In het verleden zag je tijdens treinstakingen langere files, die vaak ook vroeger begonnen. De tijd dat stakingen op het spoor zich lieten voelen op de weg ligt echter achter ons, vooral dankzij de mogelijkheden rond telewerken.”

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio