Is Antwerpse haven een Chinees doelwit? Commerciële schepen blijken gebouwd voor militaire doeleinden

Chinese schepen zijn niet wat ze lijken. Vele zijn niet alleen gebouwd voor het vervoeren van gewone goederen, maar ook voor het verschepen van specifiek militair materieel. Daarvoor waarschuwt professor internationale politiek Jonathan Holslag in een nieuw rapport dat hij dinsdagavond toelichtte in ‘De afspraak’ op VRT.

David Van TurnhoutBron: vrt

“Chinese schepen worden gebouwd met een dubbele functie”, verduidelijkt Holslag. “In China bestaat een regelgeving waarbij men schepen moet bouwen conform bepaalde militaire standaarden”, klinkt het. “Schepen worden zo gebouwd dat ze tanks kunnen vervoeren. Veerboten moeten aan standaarden voldoen zodat ze ook ingezet kunnen worden op volle zee. Zo kunnen tanks en amfibievoertuigen gelost worden in het water. Bovendien zou het merendeel van de bemanning op Chinese schepen militair zijn”, aldus Holslag.

De koopvaardijschepen zouden bovendien ook deelnemen aan militaire oefeningen. Bij een eventuele invasie van Taiwan zouden ze volgens Holslag onder andere nodig zijn om de Chinese troepen naar het eiland te kunnen vervoeren. Chinese rederijen zouden dat ook erkennen.

Antwerpen

China is een reusachtige speler is in de maritieme wereld. Volgens VRT NWS produceert het land 41% van alle schepen in de wereld en zijn Chinese havens goed voor zo’n 32% van de wereldwijde goederenstroom en dat heeft ook gevolgen voor Antwerpen.

Zo is de grootste containerterminal in de haven van Antwerpen bijvoorbeeld voor meer dan 80% afhankelijk van het Chinese COSCO Shipping. Volgens Holslag zijn we daardoor te afhankelijk van China. “Wij moeten kijken naar onze eigen belangen en leren uit wat er gebeurd is in Oekraïne”, vindt hij. “We gaan heel erg veel schepen moeten bouwen die we nodig hebben voor onze strategische economie. We hebben niet langer de scheepswerven om dat te doen. We moeten de kwetsbaarheid van China afbouwen nu dat nog kan.”

LEES OOK. VUB-professor Jonathan Holslag luidt alarmbel in rapport voor EU: “Voor China is elk schip een oorlogsschip”

Vastgoed

Jobs in de regio