De Travellin’ Blue Kings speelden eerder al op Goezot. © Jan Allaerts

Acht populairste Belgische bluesbands op podium van Djoelen

Oud-Turnhout -

De tiende finale van de Belgian Blues Challenge wordt georganiseerd in Oud-Turnhout. Acht groepen strijden om een plaatsje op het Europees kampioenschap, volgend jaar in Polen.

Wouter Adriaensen

De Belgian Blues Challenge wordt georganiseerd door de Belgische tak van de European Blues Union. “Bands konden zich inschrijven via vi.be, het voormalige Poppunt”, legt Nico De Cock uit. “Nadat onze leden hun stem uitgebracht hebben, treden de acht populairste op zaterdag 15 oktober aan in de Djoelen.”

Elke band krijgt twintig minuten om de zeskoppige jury en het publiek te overtuigen. “De winnaar wordt afgevaardigd naar de European Blues Challenge. Die vindt volgend jaar op 2 en 3 juni plaats in Polen. Meestal nemen daar 26 bands aan deel. Noem het gerust het Eurosongfestival voor bluesbands (lacht). De winnaar daarvan krijgt de kans om op tien bluesfestivals op te treden.”

Duimen en vingers

Voor de Belgische finale wordt samengewerkt met rootsfestival Goezot. “Zij hebben de knowhow om op één avond meerdere bands op het podium te zetten”, zegt Nico. Peter Hannes van Goezot kijkt er al enorm naar uit. “Geen verplaatsingen naar verre zalen, geen weken achter elkaar zoals de Nieuwe Lichting of de Humo’s Rock Rally, nee, recht voor de raap komen acht schitterende Belgisch bluesbands het beste van zichzelf geven. Twee dagen voordien speelt trouwens de Noor Björn Berge in de bovenzaal van de Djoelen. Dat is ook een gitaarvirtuoos om duimen en vingers bij af te likken.”

De Travellin’ Blue Kings behoren tot de topfavorieten voor de overwinning. “Twee van hun leden hebben met een andere band al de Belgische en de Europese wedstrijd gewonnen”, vertelt Nico. “Wilk kun je ook kennen, die heeft de halve finales van Belgium’s Got Talent gehaald. Ann Lemmens was grote fan.”

De organisator kan zich trouwens perfect inleven in de muzikanten. “Met de Bluesbones hebben we drie keer meegedaan. We hebben een keer de publieksprijs gewonnen en een keer de overwinning. In Denemarken zijn we daarna tweede geworden.”

De inkom voor de Belgian Blues Challenge bedraagt 15 euro, deuren om 19u, eerste optreden om 19u30.

www.goezot.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio